Κρυολόγημα ή αλλεργία; Βρες τις διαφορές!

Έχεις συνάχι, φταρνίζεσαι και νιώθεις εξαντλημένη Έχεις σίγουρα κρυολογήσει. Ή μήπως όχι; Αν συνδυάσεις τα συμπτώματα με τον ερχομό της άνοιξης (και της γύρης), υπάρχουν πολλές πιθανότητες να υποφέρεις από κάποια αλλεργία.

Όπως καταλαβαίνεις, μιλάμε για δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα (το κρυολόγημα είναι ιογενής λοίμωξη ενώ η αλλεργία αντίδραση του ανοσοποιητικού σε κάποιο ερέθισμα) και χρειάζονται διαφορετική αντιμετώπιση. Εάν δεν είσαι σίγουρη τι από τα δύο είναι αυτό που σε ταλαιπωρεί, τσέκαρε τις διαφορές:

Κρυολόγημα: Οι ιοί που προκαλούν κρυολόγημα υπάρχουν εκεί έξω όλο το χρόνο, όμως οι πιθανότητες να κολλήσεις αυξάνονται το χειμώνα, εξαιτίας του συνωστισμού σε κλειστούς χώρους. Επιπλέον, οι ιοί αυτοί αναπαράγονται πιο εύκολα όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλή.

Αλλεργία: Τα συμπτώματα προκαλούνται όταν είναι παρόν το αλλεργιογόνο. Έτσι, εάν έχεις αλλεργία στη γύρη, η άνοιξη είναι η εποχή που θα υποφέρεις περισσότερο, λόγω της ανθοφορίας. Εάν θυμάσαι ότι και πέρσι τέτοιο καιρό αισθανόσουν ακριβώς το ίδιο, είναι πολύ πιθανό να έχεις αλλεργία.

Η διάρκεια

Κρυολόγημα: Ο χρόνος που χρειάζεται το ανοσοποιητικό σου για να παράξει τα αντισώματα που θα καταπολεμήσουν τον ιό είναι συνήθως από πέντε έως δέκα μέρες.

Αλλεργία: Μπορεί να διαρκέσει για όσο χρόνο εκτίθεσαι στο αλλεργιογόνο που την προκαλεί, δηλαδή συνήθως κάποιες εβδομάδες ή και ολόκληροι μήνες.

Τα ρινικά συμπτώματα

Κρυολόγημα: Προκαλεί καταρροή με βλέννες που μπορεί να έχουν ένα υποκίτρινο χρώμα. Μπορείς να το αντιμετωπίσεις με ρινικά αποσυμφορητικά, τα οποία όμως δεν κάνει να χρησιμοποιήσεις για περισσότερες από 3-5 μέρες.

Αλλεργία: Προκαλεί μπούκωμα και καταρροή με υδαρείς εκκρίσεις. Δοκίμασε να κάνεις ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό και πάρε ένα αντιισταμινικό από το φαρμακείο.

Τα συμπτώματα στο σώμα

Κρυολόγημα: Μπορεί να προκαλέσει πόνους στο σώμα και χαμηλό πυρετό που αντιμετωπίζεται με αντιπυρετικά και παυσίπονα.

Αλλεργία: Δεν προκαλεί πόνους στο σώμα.

Τα συμπτώματα στο λαιμό

Κρυολόγημα: Ο λαιμός πονάει όταν μιλάς ή καταπίνεις. Εάν ο πόνος είναι πολύ έντονος και δεν περνάει με ζεστά αφεψήματα και καραμέλες, θα πρέπει να κάνεις ένα strep test για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αμυγδαλίτιδας.

Αλλεργία: Ο λαιμός ενδέχεται να σε “γρατζουνάει” λίγο, αλλά η ενόχληση δεν είναι ιδιαίτερα

έντονη.

Τα συμπτώματα στα μάτια

Κρυολόγημα: Τα μάτια μπορεί να “τρέχουν” ή, αντίθετα, να είναι ξηρά και ερεθισμένα. Πολλές φορές, το κρυολόγημα μπορεί να συνοδεύεται από επιπεφυκίτιδα.

Αλλεργία: Κόκκινα μάτια που φαγουρίζουν είναι από τα κλασικά συμπτώματα της εποχικής αλλεργίας.

Τα επίπεδα ενέργειας

Κρυολόγημα: Νιώθεις κόπωση, καθώς το ανοσοποιητικό σου δουλεύει πολύ σκληρά για να αντιμετωπίσει τον ιό. Και επειδή ίσως δεν κοιμάσαι καλά εξαιτίας του συναχιού και του βήχα, αισθάνεσαι ακόμα μεγαλύτερη εξάντληση.

Αλλεργία: Στα συμπτώματά της περιλαμβάνεται η αίσθηση κόπωσης.
Πηγή Tromaktiko

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο