Ανατροπή σε ΔΕΗ: 70% έκπτωση-ρεκόρ – Ποια τα ευνοϊκά κριτήρια

Ποιοι δικαιούνται έκπτωση στη ΔΕΗ; Με φόντο την απόδοση του κοινωνικού μερίσματος του 2017, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, προανήγγειλε τη Δευτέρα (20/11/2017) από το βήμα της Βουλής τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και το Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο κ. Σταθάκης ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι θα υπάρξει εξομάλυνση στον τρόπο υπολογισμού των ΥΚΩ, με τρόπο που θα αποτελέσει τομή και θα επηρεάσει και μεγάλη μάζα των καταναλωτών, δηλαδή εκείνων των καταναλωτών που είναι ανάμεσα στα 1.600 KW και 2.000 KW και θα επηρεάσει και τη μεσαία τάξη, δηλαδή τους καταναλωτές που είναι λίγο πάνω από τα 2.000 ΚW.

«Η διαφορά στην αποτίμηση των ΥΚΩ που θα έχει πλέον τη μορφή καμπύλης και όχι σκάλας», όπως χαρακτηριστικά περιέγραψε ο υπουργός, θα είναι σημαντική και θα αποτυπωθεί με μία ελάφρυνση των λογαριασμών που θα φανεί μόλις εφαρμοστεί ο νέος τρόπος αποτίμησης των ΥΚΩ.

Ο υπουργός σημείωσε ότι «μεγάλη αλλαγή» προετοιμάζεται και για το Κοινωνικό Τιμολόγιο. «Είναι έτοιμη η σχετική υπουργική απόφαση, με την οποία κάνουμε δύο βασικές τομές.

Μέχρι τώρα το Κοινωνικό Τιμολόγιο ήταν περίπου οριζόντιο. Όσοι εντάσσονταν εκεί -μόνο με κριτήριο το εισόδημά τους- είχαν περίπου μία δεδομένη τιμή με 30% έως 35% έκπτωση.

Σήμερα, εισάγουμε μία δεύτερη κατηγορία που θα έχει 70% έκπτωση και αυτοί είναι όσοι έχουν δικαίωμα στο εισόδημα αλληλεγγύης.

Άρα, για 400.000 νοικοκυριά που έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα, δηλαδή εκείνους που λαμβάνουν εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης, η έκπτωση στο ρεύμα και σε όλες τις συνεπαγόμενες μειώσεις θα φτάσει στο 70%», είπε ο κ. Σταθάκης.

Και πρόσθεσε: «Είναι ένα μέτρο ισχυρής στήριξης των πραγματικά κοινωνικά αδύναμων» και ένα μέτρο για την ενεργειακή φτώχεια.

Επίσης, ο υπουργός τόνισε ότι για το Κοινωνικό Τιμολόγιο δεν θα ισχύσουν μόνο εισοδηματικά, αλλά και περιουσιακά κριτήρια.
Tromaktiko

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο