Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοούμε

Ποιος δεν έχει νιώσει έστω μια φορά ζαλάδα, δύσπνοια, έναν έντονο πόνο σε κάποιο σημείο του σώματός του; Τι γίνεται όμως όταν συμπτώματα σαν αυτά ή και κάποια ακόμα επαναλαμβάνονται;

Επειδή καμιά φορά, η μία φορά αρκεί για να έρθει κάτι σοβαρότερο, διαβάστε τι δεν πρέπει να αγνοήσετε. Ίσως το σώμα σας θέλει κάτι να σας πει κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου Οξύς πόνος στην κοιλιά

Ίσως ακούγεται λίγο γενικό μιας και στη συγκεκριμένη περιοχή βρίσκονται πολλά ζωτικά όργανα. Οπωσδήποτε ένας έντονος πόνος εκεί στα καλά καθούμενα μας τρομάζει λίγο, γιατί ίσως υποδηλώνει σκωληκοειδίτιδα, κάποια πάθηση σχετική με το πάγκρεας ή φλεγμονή στη χολή που χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση.

Παροδικός πόνος στο στήθος

Αυτό σημαίνει ότι ο πόνος κι ένα αίσθημα βάρους έρχεται και φεύγει. Συχνά μπορεί να οφείλεται σε δυσπεψία, ίσως όμως και να κρύβει έμφραγμα του μυοκαρδίου. Όπως και να έχει, η άμεση επίσκεψη σε έναν καρδιολόγο θα σας απαλλάξει από τα ερωτηματικά.

Έντονος πόνος στη μέση

Αν δεν κάνατε κάποια απότομη κίνηση ή δεν οφείλεται σε έντονη σωματική άσκηση (σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως το καταλαβαίνουμε), και δεν υποχωρεί με παυσίπονα, ίσως οφείλεται σε ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής. Ένα ανεύρυσμα είναι πάντα σοβαρό καθώς αν υποστεί ρήξη, μπορεί να προκαλέσει μέχρι και το θάνατο. Ο πόνος στη μέση ωστόσο, μπορεί να οφείλεται και σε πέτρα στα νεφρά.

Πόνος στο αριστερό χέρι

Για πολλούς είναι το Νο1 σύμπτωμα εμφράγματος. Παρόλα αυτά, σκεφτείτε μήπως κάνατε κάτι και τραυματίσατε κάποιο μυ της περιοχής. Υποπτευθείτε την καρδιά εφόσον συνδυάζεται και με πόνο στο στήθος, ενώ και η ηλικία σας είναι περασμένη. Το έμφραγμα κάποιες φορές δεν έχει καθόλου συμπτώματα, αλλά συνήθως συνοδεύεται από ταχυπαλμία, ναυτία, αίσθημα δυσπεψίας, ζαλάδα, στηθάγχη και έντονο ιδρώτα. Αν ο πόνος στο χέρι πάντως επιμένει για πολύ καιρό, μάλλον δεν προέρχεται από την καρδιά και είναι… ορθοπεδικής φύσεως.

Πόνος στο πέλμα ή το καλάμι

Σημαίνει ότι μάλλον το παρακάνατε και έχετε υποστεί κάταγμα κόπωσης. Ιδιαίτερα αν ο πόνος επιδεινώνεται με την άσκηση, δεν υποχωρεί με παυσίπονα και συνεχίζει και τις ώρες που είστε χαλαροί. Προφανώς, πρέπει να ρίξετε λίγο τους ρυθμούς, καθώς το πόδι δεν αντέχει την επαναλαμβανόμενη φόρτιση.

Πόνος στη γάμπα με πρήξιμο

Μπορεί επίσης να νιώθετε αίσθημα καψίματος στο σημείο αυτό. Ίσως πρόκειται για θρόμβωση, μια πάθηση αρκετά σοβαρή που σημαίνει ότι έχει συσσωρευτεί αίμα στα κάτω άκρα (ιδιαίτερα αν κάνετε καθιστική ζωή) με αποτέλεσμα να σχηματιστεί θρόμβος, ο οποίος μεγαλώνοντας εμποδίζει την κανονική ροή του αίματος στα αγγεία προκαλώντας πρήξιμο.

Ξαφνικός και ισχυρός πονοκέφαλος

Επίσης πολύ γενικό σύμπτωμα με πολλές αιτίες, μία από τις οποίες όμως μπορεί να είναι το ανεύρυσμα. Ανεύρυσμα σημαίνει ότι μία κοιλότητα με αίμα διογκώνεται έξω από την αρτηρία του εγκεφάλου. Είναι πολύ επικίνδυνο για τη ζωή, δεν έχει άλλο σύμπτωμα, μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και προτιμά τους καπνιστές και όσους έχουν υψηλή χοληστερίνη και αρτηριακή πίεση.

Μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, ζαλάδα, αίσθημα παράλυσης άκρων, διπλωπία, δυσκολία στην ομιλία, αδυναμία στην αριστερή ή δεξία πλευρά του σώματος

Λίγο πολύ όλοι γνωρίζουν τα σημάδια του εγκεφαλικού. Σημαίνει ότι οι αρτηρίες που δίνουν οξυγόνο στον εγκέφαλο για κάποιο λόγο μπλοκάρουν προκαλώντας τη νέκρωσή του. Αν έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα ή όλα αυτά μαζί, εννοείται ότι χρειάζεται αμέσως να σας δει γιατρός.

Απώλεια βάρους που δεν οφείλεται σε δίαιτα

Ένα πολύ ύποπτο σύμπτωμα που ίσως στην αρχή εκπλήξει κάποιους ευχάριστα, η συνέχεια όμως ίσως και να μην είναι το ίδιο ευχάριστη. Πίσω από την απώλεια κιλών, ειδικά αν αυτή είναι σχετικά αλματώδης και δε συνοδεύεται από δίαιτα ή μειωμένη όρεξη, μπορεί να σχετίζεται με υπερθυρεοειδισμό, κατάθλιψη, διαβήτη, παθήσεις του πεπτικού και σπανιότερα με καρκίνο των ωοθηκών.

Αίμα στα ούρα

Ίσως φταίει μια πέτρα στα νεφρά ή την ουροδόχο κύστη όπως και κάποια μόλυνση στον προστάτη ή ουρολοίμωξη. Επειδή αυτά συνήθως όμως συνοδεύονται από πόνο, μπορεί το αίμα να προμηνύει κάτι σοβαρότερο, όπως καρκίνο των νεφρών, της ουροδόχου κύστης ή του προστάτη. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να το ψάξετε χωρίς καθυστέρηση, μιας και σ’ αυτό το στάδιο οι συγκεκριμένοι καρκίνοι θεραπεύονται.

Άσθμα

Το παθαίνουμε όταν τακτικά δυσκολευόμαστε να αναπνεύσουμε σε σημείο να λαχανιάζουμε. Αν το άσθμα δε θεραπευτεί έστω σε ένα βαθμό, προκαλεί καταπόνηση των μυών του στήθους. Το λάθος που κάνουν πολλοί ασθενείς με άσθμα είναι ότι προκειμένου να αποφύγουν τα επείγοντα, χρησιμοποιούν μεγαλύτερες δόσεις από την ειδική συσκευή για τις εισπνοές. Αυτό είναι λάθος γιατί οι μύες κουράζονται, οι πνεύμονες τροφοδοτούνται με λιγότερο οξυγόνο κι έτσι επιβραδύνεται η λειτουργία του εγκεφάλου προκαλώντας ζαλάδες και πλήρη ανικανότητα αναπνοής.

Πηγή

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο