Όταν φτάνει η ώρα να μάθει το παιδί σας ποδήλατο

Όσο αρέσει στα παιδιά η βόλτα με το ποδήλατο, τόσο αγχωτική και τρομακτική είναι η διαδικασία εκμάθησης. Άλλο ένα θέμα λοιπόν που πρέπει να σηκώσετε μανίκια και να βοηθήσετε το μικρό σας να μάθει ποδήλατο με ασφάλεια.

Τυπικά, δεν υπάρχει κατάλληλη εποχή να μάθει το παιδί ποδήλατο. Ουσιαστικά όμως, είναι καλύτερο να ξεκινήσει το φθινόπωρο, καθαρά και μόνο επειδή υπάρχουν περισσότεροι ελεύθεροι χώροι και λιγότερος κόσμος να κυκλοφορεί και να νιώθει το παιδί άβολα.

Επειδή κάποιοι γονείς το αμελούν, είναι άκρως σημαντινό να αγοράσετε στο παιδί σας κράνος ποδηλάτου και να το φοράει από την πρώτη κιόλας βόλτα με τις βοηθητικές.

Το πρώτο βήμα είναι οι βόλτες με βοηθητικές ρόδες, που δίνουν χρόνο στο παιδί να εξοικειωθεί με το ποδήλατο και να αποκτήσει μια πρώτη αίσθηση ισορροπίας.

Πριν βγάλετε τις βοηθητικές ρόδες, φροντίστε για μια περίοδο να τις ανεβάσετε ή να αφήσετε τη μία μόνο για να δείτε πώς ανταποκρίνεται και να βεβαιωθείτε ότι έχουν μειωθεί οι φορές που βάζει τα πόδια στο έδαφος για να σταματήσει.

Σημαντικό επίσης είναι να έχει κάνει κτήμα του τη σωστή στάση σώματος πάνω στο ποδήλατο. Αν ο κορμός του δεν είναι κάθετος στη σέλα, μην αφαιρέσετε τις βοηθητικές, αφού δεν υπάρχει περίπτωση να ισορροπήσει.

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι το παιδί θα δείξει αρνητισμό και φόβο να κάνει πετάλι, παρά τις δικές σας διαβεβαιώσεις ότι το κρατάτε. Σε καμία περίπτωση μην το μαλώσετε, απλά εξηγήστε με ήρεμο ύφος ότι δεν πρόκειται να πέσει.

Τις πρώτες φορές χωρίς βοηθητικές ρόδες θα πρέπει να κρατάτε με το ένα χέρι το τιμόνι και με το άλλο τη σέλα του ποδηλάτου. Σε επόμενο στάδιο θα χρειαστεί να κρατάτε μόνο τη σέλα και όταν το παιδί νιώσει έτοιμο, το αφήνετε να κάνει την πρώτη απόπειρα μόνο του.

Αν φτάσει στο σημείο να κάνει λίγα μέτρα μόνο του σε μια ευθεία, δε σημαίνει ότι μπορεί και να στρίβει με ασφάλεια.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο