Έρχονται αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια για τα οικογενειακά επιδόματα

H ριζική αναμόρφωση και η θέσπιση αυστηρότερων εισοδηματικών κριτηρίων για την χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων, μεταξύ των οποίων και τα οικογενειακά που χορηγεί ο ΟΓΑ, η οποία θα οδηγήσει στο δραστικό περιορισμό των δικαιούχων, μπαίνει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους επικεφαλής των θεσμών

Το πρόγραμμα εξοικονόμησης δαπανών (spending review) και συγκεκριμένα εάν η περικοπή περίπου 300-340 εκατ. ευρώ από τα υπουργεία εξασφαλίζεται ή εάν παραμένει στα «χαρτιά», αναμένεται να κρίνουν το μέλλον των οικογενειακών επιδομάτων, κυρίως για τις οικογένειες με περισσότερα από δύο παιδιά. Από τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν και θα καταγραφούν στον προϋπολογισμό του 2018, θα εξαρτηθεί το εύρος των παρεμβάσεων και η τύχη των οικογενειακών επιδομάτων. Οι εκπρόσωποι των δανειστών, στηριζόμενοι στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, ζητούν αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια και αναδιάρθρωση των παροχών υπέρ του πρώτου και του δεύτερου παιδιού.

Οι Θεσμοί δεν πείθονται επί του παρόντος από το περιβόητο spending review, δηλαδή το συμμάζεμα των κρατικών δαπανών, ως μέσο για να χρηματοδοτηθούν τα οικογενειακά επιδόματα με τη σημερινή τους μορφή. Η κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει αυτά τα περίπου 160 εκατ. ευρώ που της λείπουν, προκειμένου οι σημερινές στρεβλώσεις να διορθωθούν όχι με περικοπές αλλά με ενίσχυση των κονδυλίων για το πρώτο και το δεύτερο παιδί.

Τα κριτήρια που θα τεθούν προς επανεξέταση, αφορούν:

— Τα οικογενειακά επιδόματα
— Τα επιδόματα αναπηρίας
— Τα μεταφορικά επιδόματα
— Την επιδότηση ενοικίου και
–- τις φοιτητικές παροχές

Συνολικά στόχος των δανειστών, είναι η εξοικονόμηση 259 εκατομμυρίων εκατομμυρίων ευρώ για τη διετία 2018 – 2019. Η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει να επισπευστεί κατά ένα έτος, το 2018, αντί για το 2019, η εφαρμογή του «αντίμετρου» που έχει θεσπιστεί για τα οικογενειακά επιδόματα, ώστε να περιοριστούν οι αντιδράσεις.

Το ζήτημα, θα απασχολήσει το προσεχές χρονικό διάστημα τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών, καθώς εκκρεμεί η επανεξέταση δαπανών στα υπουργεία προκειμένου να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για τα επιδόματα.

aftodioikisi.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο