Πότε και πού θα λειτουργήσουν τα “ιατρεία της γειτονιάς”

Σε σύγχρονο “γεφύρι της Άρτας” έχει εξελιχθεί η εφαρμογή του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας από το υπουργείο Υγείας, με τη λειτουργία των πρώτων τοπικών μονάδων Υγείας – ή αλλιώς “ιατρείων της γειτονιάς” – να τοποθετείται στα τέλη του Νοεμβρίου (αν και αρχικά ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός δήλωσε πως οι μονάδες θα λειτουργούσαν μέσα στο καλοκαίρι).

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου, από τις 239 συνολικά μονάδες που προβλέπονται, σε πρώτη φάση θα ανοίξουν περίπου 75 και αυτές σε κομβικά αστικά κέντρα, με τις υπόλοιπες να παίρνουν… παράταση μέχρι να βρεθούν οι γιατροί που θα τις στελεχώσουν.

Ενδεικτικό του πενιχρού ενδιαφέροντος που έδειξαν οι γιατροί (παθολόγοι, παιδίατροι και γενικοί γιατροί) να ενταχθούν στο νέο “οικοδόμημα” δημόσιας Υγείας που έρχεται να αντικαταστήσει το ΠΕΔΥ, είναι πως στην προκήρυξη που ξεκίνησε στις 8 Αυγούστου και παρατάθηκε μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου, μόλις 583 γιατροί έκαναν αίτηση για 1.200 θέσεις, κυρίως για τα μεγάλα αστικά κέντρα. Και αυτό παρά το γεγονός πως το υπουργείο Υγείας είχε δώσει επιπλέον μισθολογικό κίνητρο στους υποψηφίους, ανεβάζοντας τις απολαβές για τους νεοπροσλαμβανόμενους γιατρούς στις τοπικές μονάδες στο ύψος της αμοιβής του Επιμελητή Α’ του ΕΣΥ.

Όπως λένε οι πληροφορίες, οι νέες τοπικές μονάδες (που θα στεγάζονται σε μικρούς χώρους των 100 περίπου τ.μ.) θα λειτουργήσουν στο δήμο της Αθήνας, στο Περιστέρι, στην Καλλιθέα, στην Νέα Ιωνία, στον Πειραιά, σε τέσσερις δήμους στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, αλλά και σε νησιά όπως η Λέσβος, η Χίος, η Ρόδος, η Κως, η Σύρος και άλλα.

Τα δύσκολα δεν έχουν τελειώσει για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που αναμένεται να προχωρήσει σε συμπληρωματικές προκηρύξεις θέσεων προκειμένου να συμπληρώσει τον απαραίτητο αριθμό γιατρών, ποντάροντας κυρίως σε νέους επιστήμονες που έχουν πρόσφατα τελειώσει την ειδικότητά τους και δεν έχουν φύγει για το εξωτερικό. Το δύσκολο, όπως σημειώνεται από το περιβάλλον του υπουργού Υγείας Α. Ξανθού είναι να βρεθούν οι γιατροί που θα θελήσουν να στελεχώσουν τα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές. Οι θέσεις αφορούν βέβαια σε συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, διετούς όμως διάρκειας, οι οποίες δύνανται να ανανεώνονται μέχρι τη λήξη του τετραετούς προγράμματος.

Το κόστος της αναμόρφωσης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης υπολογίζεται σε 80 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο κατά τα πρώτα έτη εφαρμογής (2017 και 2018), ενώ σε πλήρη ανάπτυξη- όταν λειτουργήσουν και οι 239 τοπικές μονάδες- υπολογίζεται πως θα κοστίζει πάνω από 300 εκατ. ευρώ ετησίως. Για τα τέσσερα πρώτα χρόνια η χρηματοδότηση γίνεται μέσω ΕΣΠΑ, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας μετά το 2021 υπάρχει πρόβλεψη για χρηματοδότηση του συστήματος από εθνικούς πόρους.

Βασιλική Κουρλιμπίνη / capital.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο