Νέος ΕΝΦΙΑ: Αλλαγές σε αντικειμενικές, συντελεστές -Πενταμελείς επιτροπές σε Δήμους

Με νέες αντικειμενικές αξίες και νέους συντελεστές αναμένεται να κληθούν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ οι 6.500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που έχει στην κατοχή του το «Βήμα της Κυριακής».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο νέος τρόπος υπολογισμού των αξιών των ακινήτων θα στηριχθεί σε τρεις παραμέτρους: στα μισθώματα, στις αγοραπωλησίες και στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Την ίδια στιγμή, θα συσταθούν στους 325 δήμους όλης της επικράτειας πενταμελείς επιτροπές οι οποίες θα λάβουν οδηγία να συνεδριάσουν όσες φορές χρειαστεί για να καταλήξουν σε έναν πίνακα τιμών με πραγματικές αξίες ακινήτων για κάθε ζώνη χωριστά του δήμου τους.

Το ότι θα γίνουν και αυξήσεις αντικειμενικών τιμών είναι ένα από τα πρώτα συμπεράσματα στα οποία έχει καταλήξει η ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί στο ΥΠΟΙΚ για το ζήτημα της επικαιροποίησης των αντικειμενικών και συγκεκριμένα της ευθυγράμμισής τους με τις εμπορικές που αποτελεί και μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης.

Όπως είπε μιλώντας σε συνέδριο για την κτηματαγορά η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, πυρήνας του συστήματος υπολογισμού των νέων τιμών ζώνης είναι ένας ειδικός αλγόριθμος. Ο αλγόριθμος «οικοδομήθηκε” από την ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο για το ζήτημα των αντικειμενικών και τα βασικά συστατικά του είναι τα εξής:

στοιχεία που έχει συγκεντρώσει και επεξεργάζεται η Τράπεζα της Ελλάδος για τις τιμές των ακινήτων. Πρόκειται για στοιχεία που προκύπτουν από τις εκτιμήσεις που κάνουν οι τεχνικές υπηρεσίες των τραπεζών στο πλαίσιο των χορηγήσεων τους με προσημείωση ακινήτων
το τίμημα που δηλώνονται στις μεταβιβάσεις ακινήτων που παρακολουθούνται και καταγράφονται από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι διαθέσιμη στους φορολογούμενους μέσω του δικτυακού τόπου της ΑΑΔΕ και πληροφορεί τους πολίτες για το τίμημα που αναγράφεται στις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων.
τα στοιχεία που δηλώνουν οι φορολογούμενοι στην εφαρμογή ηλεκτρονικής θεώρησης μισθωτηρίων συμβολαίων ακινήτων. Στη συγκεκριμένη εφαρμογή που αντικατέστησε την χειρόγραφη θεώρηση με επίσκεψη του ιδιοκτήτη στην εφορία οι ιδιοκτήτες ακινήτων δηλώνουν τα στοιχεία της μίσθωσης, βασικό συστατικό της οποίας είναι το μηνιαίο μίσθωμα.
Ο υπολογισμός, όμως, των νέων τιμών αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Το σύνολο των ζωνών στην Ελλάδα για τις οποίες υπάρχουν τιμές ζώνης ανέρχονται σε περίπου 10.000. Ωστόσο, τα τρία συστατικά του αλγόριθμου συναντώνται μόνο στις μισές περιοχές με αποτέλεσμα να μπορεί να γίνει υπολογισμός μόνο για τις μισές περιοχές της χώρας και κυρίως τις μεγάλες αστικές.

Για να ξεπεραστεί το πρόβλημα εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο τελικά να χρησιμοποιηθεί και η παραδοσιακή μέθοδος των προτάσεων για νέες τιμές ζώνης από τις κατά τόπους επιτροπές των εφοριών. Αυτό που τονίζουν στο ΥΠΟΙΚ είναι ότι το χρονοδιάγραμμα για θέσπιση νέων τιμών ζώνης έως το τέλος του έτους δεν έχει αλλάξει και ότι θα εκπληρωθεί η σχετική μνημονιακή υποχρέωση.

aftodioikisi.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο