Ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών γιορτάζει τα 90 χρόνια του

Η σύγχρονη πορεία του πολίτικου ελληνισμού στην Ελλάδα, από τη Μικρασιατική Καταστροφή μέχρι σήμερα, εκφράζεται πιστά και αυθεντικά, μέσα από τις ποικίλες και πολύπλευρες δραστηριότητες ολόκληρων δεκαετιών, του ιστορικού Σύλλογου Κωνσταντινουπολιτών.

Στόχος του προγράμματος, όπως άλλωστε και όλων των εκδηλώσεων, είναι η γνωριμία της νέας γενιάς αλλά και κάθε Έλληνα, με τους πολύτιμους θησαυρούς πολιτισμού, γνώσεων, παραδόσεων και διαχρονικών αξιών, όπως ο εθελοντισμός, η αλληλεγγύη, η κοινωνική ευαισθησία, η γνώση και η πίστη σε παραδόσεις ολόκληρων αιώνων κ.α., που μετέφερε ο ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης στην σύγχρονη Ελλάδα.

Η λειτουργία στο νεοκλασικό μέγαρο του ιστορικού Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών ορφανοτροφείου, ιατρείου πριν ακόμα ιδρυθεί το ΙΚΑ στην Ελλάδα, η περίθαλψη ασθενών κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου (μόνο το 1946 τα ιατρεία του Συλλόγου επισκέφτηκαν 4.866 ασθενείς), η λειτουργία του Συλλόγου ως παραρτήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1933 μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η παράδοση μαθημάτων αγιογραφίας, ζωγραφικής, παραδοσιακού κεντήματος, χειροτεχνίας κ.ο.κ., τα οποία συνεχίζονται μέχρι σήμερα, αποτελούν ένα μικρό μόνο δείγμα του πολιτισμού που μετέφερε ο πολίτικος ελληνισμός στη σύγχρονη Ελλάδα.

Το πρόγραμμα Ανοιχτές Πόρτες απευθύνεται σε άτομα και ομάδες, όπως μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητές (ΤΕΙ και Πανεπιστημίων). Περιλαμβάνει ξεναγήσεις 30 περίπου ατόμων, οι οποίες πραγματοποιούνται στην έδρα του Συλλόγου, στην οδό Δημοσθένους 117, στην Καλλιθέα Αττικής. Οι ξεναγήσεις θα γίνονται κάθε Παρασκευή, το πρωί στις 10 και στις 12 και το απόγευμα στις 6. Κάθε ξενάγηση διαρκεί 75 περίπου λεπτά και είναι δωρεάν.

Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί σε δύο περιόδους μέσα στο 2018: Η πρώτη, την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2018 και η δεύτερη την περίοδο Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου 2018. Αναλυτικά, οι ξεναγήσεις του προγράμματος Ανοιχτές πόρτεςπεριλαμβάνουν:
Προβολή του ντοκιμαντέρ Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών 90 χρόνια (Αφήγηση-Γιάννης Φέρτης, Μάνια Ζούση, σενάριο-Λεωνίδας Κουμάκης, σκηνοθεσία και γενική επιμέλεια-Γιώργος Κουρμούζας)
Περιήγηση στην έκθεση φωτογραφίας που θα φιλοξενηθεί στην κεντρική αίθουσα του Συλλόγου.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις ενότητες που περιλαμβάνει η έκθεση.

Στο τέλος του προγράμματος, κάθε ομάδα θα έχει την ευκαιρία να εκφράσει τις εντυπώσεις της από την επίσκεψη και να λάβει ένα αναμνηστικό δώρο.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν την κράτησή τους με e–mail στη διεύθυνση cpolitan@otenet.gr ή τηλεφωνικά κάθε απόγευμα (Δευτέρα-Παρασκευή) μεταξύ 18:00 και 21:00 στη γραμματεία του Συλλόγου, στα τηλέφωνα 210 9517072 και 210 9560611.

pontos-news.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο