Εκκλήσεις Δήμων: Ρυθμίστε οφειλές, αλλιώς ακόμη & πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας

Nα ενταχθούν στη ρύθμιση χρεών προς τους δήμους σε 100 δόσεις που «τρέχει» αυτό το διάστημα καλούν τους πολίτες αρμόδια στελέχη δήμων απ’ όλη την χώρα, καθώς, όπως τονίζουν, σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν ακόμη και με πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας. Όπως τονίζουν οι ίδιοι, οι υπηρεσίες των δήμων αναμένουν εντός των επόμενων εβδομάδων την εγκύκλιο της ΑΔΑΕ η οποία θα βασίζεται στο νέο αυστηρότερο σύστημα μέσω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων για οφειλές όχι μόνο προς το Δημόσιο, αλλά και προς τους δήμους. Υπενθυμίζουν, δε, ότι με βάση το προηγούμενο σύστημα για να διενεργηθεί πλειστηριασμός απαιτούνταν περισσότερα από δύο χρόνια, ενώ με το νέο μόλις 15 ημέρες. Ταυτόχρονα, καθως και τα έσοδα των δήμων θεωρούνται πλέον δημόσια, δεν υπάρχει, όπως παλαιότερα προτεραιότητα του Δημοσίου, δηλαδή, πρώτα πληρώνουμε τις οφειλές στην εφορία και μετά στο δήμο.

Πάντως, τα ίδια στελέχη των δήμων, τονίζουν ότι αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι οφειλέτες χρωστούν μικρά ποσά που εύκολα μπορούν να διακανονιστούν μέσω της ρύθμισης των 100 δόσεων. Παράλληλα εξηγούν ότι ο πλειστηριασμός είναι το τελευταίο μέσο που θα εφαρμόσει ένας δήμος, καθως αφενός, προηγούνται άλλες διαδικασίες (δέσμευση λογαριασμού καταθέσων, δέσμευση ΑΦΜ κλπ) και αφετέρου, όπως αφήνουν να εννοηθεί, κάτι τέτοιο έχει και μεγάλο πολιτικό κόστος για τη δημοτική Αρχή.

Να σημειωθεί ότι, με βάση το νόμο, οι οικονομικές υπηρεσίες των δήμων υποχρεούνται να δεσμεύουν ΑΦΜ (φορολογική ενημερότητα) για ποσά άνω των 293 ευρώ και να προχωρούν σε αναγκαστικά μέτρα (δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, πλειστηριασμοί κατοικίας) για οφειλές ένω των 500 ευρώ.

aftodioikisi.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο