Το δίλημμα της ΠΟΕ-ΟΤΑ: Συνέχιση ή λήξη κινητοποιήσεων; – Δεδομένα & προβλέψεις

Ενδέκατη και τελευταία ημέρα κινητοποιήσεων ή η αρχή ενός ακόμη κύκλου καταλήψεων αμαξοστασίων και ΧΥΤΑ; Πρόκειται για την ερώτηση του ενός εκατομμυρίου ευρώ, καθώς, ειδικά μετά την ανατροπή της περασμένης Τρίτης, κανείς δεν μπορεί να στοιχηματίσει τι θα γίνει στη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ που θα πραγματοποιηθεί μετά το συλλαλητήριο (σ.σ. συγκέντρωση 10.30 στην πλατεία Καραϊσκάκη) και την πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις έμπειρων συνδικαλιστικών στελεχών η συμμετοχή στην σημερινή κινητοποίηση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας που έχει κηρύξει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, θα είναι πολύ μεγάλη. Τώρα, αν αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα κάνουν επίδειξη δύναμης και στη συνέχεια θα επιστρέψουν στις εργασίες τους και οι πόλεις θα καθαρίσουν έως το σαββατοκύριακο ή θα συνεχίσουν τις καταλήψεις, κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά.

Οι (σίγουροι) κατά και οι (με ερωτηματικό) υπέρ

Ας δούμε όμως τα δεδομένα. Όπως έγραψε χθες η aftodioikisi.gr, συνέχιση των κινητοποιήσεων της ΠΟΕ-ΟΤΑ πρόκειται να προτείνουν:

-Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ (ΛΑΕ –δύο έδρες), σύμφωνα με τις δηλώσεις στην aftodioikisi.gr του αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Βασίλη Γκιτάκου.

-Η ΔΑΣ-ΟΤΑ (ΚΚΕ –τρεις έδρες), σύμφωνα με πληροφορίες της aftodoikisi.gr, καθώς πάγια θέση της είναι ότι «δεν πρέπει να υπάρξει ούτε μία απόλυση εργαζόμενου». Άλλωστε, το ΚΚΕ προχθές ψήφισε «όχι» στην τροπολογία Σκουρλέτη.

Άρα, υπάρχουν ήδη πέντε αρνητικές ψήφοι για τη λήξη της απεργίας στην 11μελή Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ και θα πρέπει, αυτή τη φορά, ΣΥΝΑΝ (πρώην ΠΑΣΟΚ) που έχει τέσσερις έδρες και ΔΑΚΕ (δύο έδρες) να υπερψηφίσουν την πρόταση για λήξη των κινητοποιήσεων, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η αποκομιδή απορριμμάτων.

Αν και τα δεδομένα, λόγω της έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά και του γεγονότος ότι οι πολίτες έχουν αρχίσει να κουράζονται, είναι διαφορετικά από αυτά της συνεδρίασης της Τρίτης όταν η αλλαγή στάσης της ΔΑΚΕ από «υπέρ» της λήξης των κινητοποιήσεων σε «λευκό», έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην τελική ομόφωνη απόφαση για συνέχισή τους, όπως προαναφέρθηκε, κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη.

Οριακή η πλειοψηφία

Πάντως, συνδικαλιστικές πηγές που μίλησαν στην aftodioikisi.gr εκτιμούν πως μετά τις καταγγελίες της κυβέρνησης ότι η αλλαγή στάσης της ΔΑΚΕ έγινε μετά από παρέμβαση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος σε δημόσιες δηλώσεις του έχει ζητήσει να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις, δύσκολα η συνδικαλιστική παράταξη της ΝΔ στην ΠΟΕ-ΟΤΑ θα ψηφίσει να συνεχιστούν ή έστω θα ρίξει λευκό.

Σε αυτή την περίπτωση, είναι πιθανόν αντίστοιχη στάση να κρατήσει και η ΣΥΝΑΝ, οπότε σχηματίζεται οριακή (6-5) πλειοψηφία για την επιστροφή των εργαζόμενων στην δουλειά τους και η αποκομιδή των απορριμμάτων ενόψει και του επερχόμενου κύματος καύσωνα να ξεκινήσει άμεσα.

aftodioikisi.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο