Πιλοτικό πρόγραμμα για την έγκαιρη διάγνωση της Κατάθλιψης

με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας αφιερωμένη στην Κατάθλιψη

Η φετινή παγκόσμια ημέρα υγείας, στις 7 Απριλίου ήταν αφιερωμένη στην κατάθλιψη και το σχετικό μήνυμα είναι «Ας μιλήσουμε» (Let’s Talk).

Συνολικά περίπου 322 εκ. άνθρωποι διαγνώστηκαν με κλινική κατάθλιψη το 2015, σημειώνοντας μια αύξηση που αγγίζει το 18,4% μέσα στα τελευταία 10 χρόνια.

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων ως πιστοποιημένο Δίκτυο των Δήμων της χώρας μας του Π.Ο.Υ. και μέλος του Δικτύου των Εθνικών Δικτύων Υγιών Πόλεων, ξεκινάει, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας αφιερωμένη στην Κατάθλιψη το πιλοτικό πρόγραμμα για την έγκαιρη διάγνωσή της με τη συμμετοχή των ΚΕΠ Υγείας 6 Δήμων-μελών του Δικτύου: Αμαρουσίου,  Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Γλυφάδας, Καλλιθέας, Ωρωπού και Πυλαίας-Χορτιάτη.

Τα ΚΕΠ Υγείας του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, συμπεριέλαβαν στα 7 νοσήματα που υπήρχαν, τη νόσο της Κατάθλιψης ως 8ο νόσημα με τη χορήγηση εγκυροποιημένου ερωτηματολογίου, ειδικά για τον Ελληνικό πληθυσμό, το οποίο θα μπορούν να συμπληρώνουν οι δημότες που θα προσέρχονται στο ΚΕΠ Υγείας του Δήμου τους και θα λαμβάνουν άμεσα ενημέρωση για την παρουσία ή μη συμπτωμάτων κατάθλιψης κατά την τρέχουσα περίοδο. Στις περιπτώσεις που θα επιβεβαιώνεται παρουσία συμπτωμάτων κατάθλιψης από το τελικό αποτέλεσμα, ο δημότης θα πρέπει να απευθύνεται σε ψυχίατρο. Με την εγγραφή δε του δημότη στο λογισμικό σύστημα των ΚΕΠ Υγείας, ο δημότης θα έχει τη δυνατότητα να δεχτεί υπενθύμιση τον επόμενο χρόνο να επαναλάβει το ερωτηματολόγιο, όπως επίσης θα μπορεί να δεχτεί υπενθύμιση να πραγματοποιήσει προληπτικό έλεγχο και για τα άλλα 7 νοσήματα ανάλογα με την ηλικιακή του ομάδα.

Στόχος του προγράμματος αυτού είναι να επεκταθεί σε όλα τα ΚΕΠ Υγείας των Δήμων-μελών του Δικτύου.

Το ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ του Δήμου Καλλιθέας ξεκινάει από ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΜΑΪΟΥ 2017, θα δέχεται του ενδιαφερόμενους πολίτες κάθε Δευτέρα και Τετάρτη 10.00π.μ.–12.00.

Διεύθυνση:Ανδρομάχης 100,Καλλιθέα τηλ. 201-9532712.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο