Δείτε το μυστικό για ήρεμο ύπνο

Είναι γνωστό ότι το βιολογικό ρολόι ή αλλιώς κιρκαδιανός ρυθμός, καθορίζει αρκετές σωματικές λειτουργίες, όπως ο κύκλος ύπνου-αφύπνισης και η θερμοκρασία του σώματος.

 Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συχνά πολλοί άνθρωποι είναι αυτό του ύπνου πράγμα το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να ρυθμιστεί και με τη διατροφή μέσω… μικρών μυστικών.

 Το μαγνήσιο, λοιπόν, που επίσης εμπεριέχεται εκτός από τη μαύρη σοκολάτα, στους ξηρούς καρπούς και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, βοηθά τα κύτταρα να ανταποκριθούν στον κιρκαδιανό ρυθμό του σώματος. «Το βιολογικό μας ρολόι είναι δομικό στοιχείο της ύπαρξης μας. Επηρεάζει κάθε πτυχή της υγείας μας αλλά και την εμφάνιση ασθενειών. Και φυσικά αυτό ισχύει για όλα τα έμβια όντα», εξηγεί ο Δρ Γκέρμπεν βαν Όοϊτζεν από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Η βρετανική επιστημονική ομάδα επικεντρώθηκε σε τρεις οργανισμούς: μύκητες, φύκη και τα ανθρώπινα κύτταρα.

Αξιοποιώντας τη μέθοδο της μοριακής ανάλυσης παρατήρησε ότι τα επίπεδα του μαγνησίου ταλαντεύονται κατά τη διάρκεια του 24ωρου.

Η 24ωρη αυτή αύξηση και μείωση του μαγνησίου είναι σημαντική για να μπορούν τα κύτταρα να διατηρούν την ενέργειά τους κατά την διάρκεια της ημέρας.

Η παρουσία του μαγνησίου στα κύτταρα συμβάλλει επίσης στον μεταβολισμό τους ή στην αποτελεσματικότητά τους να μετατρέπουν τα θρεπτικά συστατικά σε ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ ελέγχει επίσης την καύση ενέργειας, όποτε υπάρχει τέτοια βιολογική ανάγκη.

Οι παρατηρήσεις αυτές ενδεχομένως να βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων θεραπευτικών μέσων με βάση τον κιρκαδιανό ρυθμό του σώματος, αλλά ακόμα και στη βελτίωση ορισμένων καλλιεργειών φυτών.
Tromaktiko

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο