«Το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα ξεκινά πάλι τη λειτουργία του στη Μαρίνα Φλοίσβου»

Tο «Πλωτό Μουσείο Νεράιδα», το μοναδικό στη χώρα μας πλωτό μουσείο που έχει τη δυνατότητα να κάνει πλόες, υποδέχεται ξανά μικρούς και μεγάλους επισκέπτες.  Σκοπός του Μουσείου, μεταξύ άλλων, είναι η ανάδειξη της ιστορίας του πλοίου «ΝΕΡΑΪΔΑ» και της επιχειρηματικής ιστορίας του ιδιοκτήτη του Γιάννη Λάτση, η παρουσίαση της ναυτιλιακής και ναυτικής ιστορίας και παράδοσης της χώρας μας, η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος κ.ά..

Το «Νεράιδα», που χρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, βρίσκεται ελλιμενισμένο στη Μαρίνα Φλοίσβου και η είσοδος είναι δωρεάν.

Σε ό,τι αφορά τις επισκέψεις σχολείων, το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα συνεχίζει την υλοποίηση του εκπαιδευτικού διαδραστικού προγράμματος «Ταξιδεύοντας με το Νεράιδα: ένα Παιχνίδι εν Πλω», για μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 8-12 ετών σχολικών μονάδων της Δ’ Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας (περιλαμβάνει τις περιοχές Άγιος Δημήτριος, Άλιμος, Αργυρούπολη, Γλυφάδα, Ελληνικό, Καλλιθέα, Μοσχάτο, Νέα Σμύρνη, Παλαιό Φάληρο και Ταύρος). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σειρά από ομαδικά παιχνίδια και δραστηριότητες που διεξάγονται στους χώρους του μουσείου από ειδικευμένους μουσειοπαιδαγωγούς. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, τα παιδιά εξερευνούν το ιστορικό πλοίο της γραμμής του Αργοσαρωνικού, γνωρίζουν όψεις της ελληνικής ναυτιλίας και ακτοπλοΐας του 20ού αιώνα και διερευνούν επιμέρους θεματικές όπως το ταξίδι και η θάλασσα, τα καράβια και η ναυσιπλοΐα, η επικοινωνία και οι μεταφορές, οι άνθρωποι και οι αναμνήσεις. Η συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι δωρεάν. Το κόστος του εκπαιδευτικού προγράμματος, του εκπαιδευτικού υλικού, καθώς και η δαπάνη μεταφοράς των μαθητών από και προς τα σχολεία καλύπτονται εξ ολοκλήρου από το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα, στο πλαίσιο της κοινωφελούς δράσης του.

Για συμμετοχή στο πρόγραμμα, απαιτείται να συμπληρωθεί η φόρμα αίτησης που είναι διαθέσιμη εδώ, και στη συνέχεια να αποσταλεί μέσω e-mail στο: neraida@latsis-foundation.org. Εντός δύο ημερών από την παραλαβή της αίτησης, το προσωπικό του Μουσείου θα επικοινωνήσει με τους ενδιαφερόμενους για την οργάνωση της επίσκεψης.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι επίσης διαθέσιμο δωρεάν κάθε Κυριακή στις 11:00-12:00 για μεμονωμένες επισκέψεις παιδιών, ηλικίας 6-12 ετών.

Οι γονείς που ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή παρακαλούνται να αποστείλουν email στο neraida@latsis-foundation.org δηλώνοντας το ονοματεπώνυμό τους, το ονοματεπώνυμο και την ηλικία του/των παιδιού/ών, την ημερομηνία που τους ενδιαφέρει και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας. Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται, επίσης, δεκτές και στην υποδοχή του Μουσείου κατά τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του.

Ωράριο λειτουργίας Πλωτού Μουσείου Νεράιδα στη Μαρίνα Φλοίσβου
Παρασκευή: 17:00-20:30 (τελευταία προσέλευση: 20:00)
Σάββατο: 11:00-18:00 (τελευταία προσέλευση: 17:30)
Κυριακή: 12:00-18:00 (τελευταία προσέλευση: 17:30)

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ιστορία και τη λειτουργία του Πλωτού Μουσείου Νεράιδα, είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο του Μουσείου www.neraida.org  και  του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση www.latsis-foundation.org.

Σχετικά με το «Πλωτό Μουσείο Νεράιδα»
Το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα  ναυπηγήθηκε ως «Laurana» το 1939 στο τότε ιταλικό Fiume των κροατικών ακτών. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως επιβατηγό και κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ως διασωστικό σκάφος. Το 1949 αγοράστηκε από τον Γιάννη Λάτση και με το όνομα «Νεράιδα» δρομολογήθηκε στη γραμμή Πειραιά-Αίγινας-Μεθάνων-Πόρου-Ύδρας-Ερμιόνης-Σπετσών, μια γραμμή που δεν συμπεριλαμβάνεται πλέον στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια. Στους μη τακτικούς προορισμούς του ήταν το Λεωνίδιο, η Μονεμβασιά, η Επίδαυρος, το Ναύπλιο και η Σαλαμίνα.

Μέχρι τον παροπλισμό του το 1974, εκτός από τη λειτουργία του ως πλοίο της γραμμής, φιλοξένησε εκδηλώσεις, ημερήσιες και νυχτερινές κρουαζιέρες και εμφανίστηκε σε πλήθος κινηματογραφικών ταινιών. Από τότε παρέμεινε παροπλισμένο σε ιδιωτικό χώρο στην περιοχή της Ελευσίνας, καθώς ο καραβοκύρης του δεν ήθελε να το στείλει για διάλυση, αναγνωρίζοντας τη σημασία του σκάφους για το επιχειρηματικό του ξεκίνημα.

Το 2007, λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του ιδιοκτήτη του, η οικογένεια του Γιάννη Λάτση αποφάσισε τη μετατροπή του σε μουσειακό χώρο εντός του οποίου παρουσιάζονται δύο κεντρικές αφηγήσεις: η ιστορία του πλοίου, από τη ναυπήγησή του το 1939 έως και την ολοκλήρωση των εργασιών μετατροπής του σε πλωτό μουσείο το 2010 και η επιχειρηματική πορεία του ιδιοκτήτη του, Γιάννη Λάτση, που διατρέχει το μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα.

Το κοινωφελές νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου «Πλωτό Μουσείο Νεράιδα», που είναι ο ιδιοκτήτης του πλοίου, στόχο έχει την ανάδειξη του πεδίου της επιχειρηματικής ιστορίας, την προβολή της ναυτιλιακής και ναυτικής ιστορίας της χώρας μας στις νεώτερες γενιές, καθώς και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Χρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση (www.latsis-foundation.org), ως μία από τις βασικές περιοχές δραστηριοποίησης του ιδρύματος.

http://mononews.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο