Μετακομίζει η Λυρική στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Νιάρχος -Επίσημη πρεμιέρα με Αγνή Μπάλτσα

Ξεκινά επίσημα πλέον η μετάβαση της Λυρικής στις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Φαλήρου εν όψει της τελετής παράδοσης του ΚΠΙΣΝ στο ελληνικό Δημόσιο την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου.

«Καλώς ήρθατε στο νέο μας σπίτι».

Με αυτή τη φράση ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Λυρικής Γιώργος Κουμεντάκης παρουσίασε το  πρόγραμμα της δοκιμαστικής περιόδου και της εναλλακτικής σκηνής της Λυρικής, για την πρώτη περίοδο της μετεγκατάστασης της, από το Ολύμπια στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Με Μπάλτσα η μεγάλη πρεμιέρα τον Οκτώβριο

16 μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Γιώργος Κουμεντάκης ανακοίνωσε την εναρκτήρια παραγωγή της Λυρικής στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου.

Είναι η «Ηλέκτρα» του Στράους με την διεθνούς φήμης Ελληνίδα μεσόφωνο Αγνή Μπάλτσα στο ρόλο της Κλυταιμνήστρας στην πρώτη της συνεργασία με τη Λυρική.
Ωστόσο και το έργο δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ από την Εθνική Λυρική Σκηνή.
Ο συμβολισμός είναι πολλαπλός, καθώς επιλέγεται ένα έργο ελληνικής θεματολογίας, εμπνευσμένο από το μύθο των Ατρειδών, ο οποίος θα παίξει σημαντικό ρόλο συνολικά στον προγραμματισμό της επόμενης τριετίας, αλλά ταυτόχρονα ένα έργο του 20ού αιώνα, καθώς μία από τις προθέσεις είναι να φανεί ότι η όπερα, η λυρική τέχνη, το μουσικό θέατρο, δεν εξαντλείται στον 19ο αιώνα.
Την παράσταση θα διευθύνει ο Βασίλης Χριστόπουλος σε σκηνοθεσία και σκηνικά του Γιάννη Κόκκου.

Αρχές Μαρτίου ξεκινά η μετακόμιση της Λυρικής στο κτήριο του Φαλήρου και θα διαρκέσει μέχρι και τον Ιούλιο

Το πρόγραμμα της δοκιμαστικής περιόδου της Λυρικής, περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες και απροσδόκητες παραγωγές που αφορούν σε έργα του 20ου αιώνα, μπαρόκ, κλασικισμό, ρωσικό ρεπερτόριο, αναθέσεις έργων σε νέους συνθέτες αλλά και ανατρεπτικές, για τη Λυρική συνεργασίες, όπως για παράδειγμα με τον Θεόδωρο Τερζόπουλο, Γιάννη Χουβαρδά και Δημήτρη Παπαϊωάννου.

«Καταρρίπτουμε το μύθο που θέλει την όπερα ξενόφερτο είδος που δεν έχει σχέση με τους Έλληνες» τόνισε ο Γιώργος Κουμεντάκης.

31 Μαρτίου η εναρκτήρια παράσταση στην Κεντρική Σκηνή του  ΚΠΙΣΝ

Το δεύτερο μισό της Καλλιτεχνικής Περιόδου 2016-17, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ξεκινά με τις παραστάσεις όπερας και μπαλέτου που θα πραγματοποιηθούν κατά τη δοκιμαστική περίοδο στην Κεντρική Σκηνή – Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος».

«Τοπία»
Η πρώτη παράσταση της ΕΛΣ στην περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι η παραγωγή του Μπαλέτου της ΕΛΣ «Τοπία», σε χορογραφία Μπενζαμέν Μιλπιέ, Αντώνη Φωνιαδάκη, Ντάγκλας Λη, το οποίο θα παρουσιαστεί στις 31 Μαρτίου, 1, 2, 4, 5 Απριλίου & 5, 6, 10 Μαΐου 2017, στην Κεντρική Σκηνή της ΕΛΣ – Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος».

«Μάκβεθ»
Η πρώτη παραγωγή όπερας της ΕΛΣ στην περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είναι ο «Μάκβεθ» του Τζουζέππε Βέρντι, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού – Ηλία Βουδούρη και σκηνοθεσία Λορέντσο Μαριάνι, η οποία θα παρουσιαστεί στις 23, 25, 27, 29 Απριλίου & 3 Μαΐου 2017, στην Κεντρική Σκηνή της ΕΛΣ – Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος». Στους βασικούς ρόλους, οι Τάσης Χριστογιαννόπουλος και Δήμητρα Θεοδοσίου.

Στις 19 Μαΐου 2017, η Εθνική Λυρική Σκηνή αποχαιρετά το Θέατρο Ολύμπια με την παρουσίαση του πρώτου έργου που ανέβασε το 1944, στον ιστορικό αυτό χώρο της Οδού Ακαδημίας. Πρόκειται για την Ρέα του Σπυρίδωνος Σαμάρα, η οποία θα παρουσιαστεί σε ημισκηνοθετημένη μορφή, σε μουσική διεύθυνση Βύρωνα Φιδετζή και σκηνοθετική επιμέλεια Νίκου Διαμαντή.

«Μαντάμα Μπαττερφλάι»
Η πρώτη μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή, εντός του Φεστιβάλ Αθηνών, είναι η Μαντάμα Μπαττερφλάι του Τζάκομο Πουτσίνι, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία Ούγκο ντε Άνα και θα παρουσιαστεί για πέντε παραστάσεις στις 31 Μαΐου & 2, 3, 4, 7 Ιουνίου 2017 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Στους βασικούς ρόλους οι Τσέλια Κοστέα, Στέφανο Σέκκο, Δημήτρης Πακσόγλου, Διονύσης Σούρμπης κ.α.

«Τροβατόρε»
Η δεύτερη καλοκαιρινή παραγωγή της ΕΛΣ στο Φεστιβάλ Αθηνών, είναι ο «Τροβατόρε» του Τζουζέππε Βέρντι σε μουσική διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη και σκηνοθεσία Στέφανο Πόντα και η οποία θα παρουσιαστεί στις 21, 23, 25, 27 Ιουλίου 2017 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Στους βασικούς ρόλους οι Πιέρο Πρέττι, Τσέλια Κοστέα, Γιελένα Μανίστινα, Δημήτρης Πλατανιάς, Δημήτρης Τηλιακός κ.ά.

Ανοίγει η Εναλλακτική Σκηνή με πάνω από 300 εκδηλώσεις

Από τον Μάρτιο του 2017 που ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία, έως και τον Ιούλιο του 2018 θα πραγματοποιηθούν πάνω από 300 εκδηλώσεις στην Εναλλακτική Σκηνή.

Οι παραγωγές ορόσημα είναι η νέα όπερα του Μηνά Μπουρμπουδάκη, βασισμένη στο Ζ του Βασίλη Βασιλικού, το «Λυκόφως των χρεών», μια παράφραση του Λυκόφωτος των Θεών του Βάγκνερ από τους Χαράλαμπο Γωγιό, Δημήτρη Δημόπουλο, Αλέξανδρο Ευκλείδη.

Το μιούζικαλ «Ερωτόκριτος» του Δημήτρη Μαραμή, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου.

Η animated όπερα της Λένας Πλάτωνος «Το αηδόνι του αυτοκράτορα» σε σκηνοθεσία του The Boy (Αλέξανδρου Βούλγαρη), η μπαρόκ όπερα του Πέρσελ, «Η Βασίλισσα των Ξωτικών» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Σκουρλέτη και της bijoux de kant.

Η νέα όπερα για παιδιά του Θοδωρή Αμπαζή «Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς», τα φεστιβάλ «Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής», «Ημέρες Μουσικού Θεάτρου», «Ρετρομανία», και οι συμπαραγωγές με το Θέατρο Θησείον του Μιχαήλ Μαρμαρινού και τις ομάδες μουσικού θεάτρου «Ραφή» και «Oper(Ο)».

Παράλληλα, οι εκπαιδευτικές και κοινωνικές δράσεις της Εναλλακτικής θα απευθυνθούν σε ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα κοινωνικών και ηλικιακών ομάδων.

Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στοχεύει να αποτελέσει έναν δημιουργικό πυρήνα, εντός του οποίου θα αναπτύξουν δημιουργικό διάλογο νεότεροι και καταξιωμένοι καλλιτέχνες της μουσικής και του θεάτρου.

Ενδεικτικά αναφέρονται, μεταξύ άλλων: Κατερίνα Ευαγγελάτου, Λένα Πλάτωνος, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Μαρίνα Σάττι, Μαρία Φαραντούρη, Μάρκελλος Χρυσικόπουλος, Έκτορας Λυγίζος, Βίκτωρ Αρδίττης, Ακύλλας Καραζήσης, Φίλλιπος Τσαλαχούρης, Βασίλης Νούλας, Ράνια Οικονομίδου, Πέτρος Τουλούδης, Δημήτρης Δημόπουλος, Ρένη Πιττακή, Άρης Μπινιάρης, Ειρήνη Βιαννέλη, Άρης Σερβετάλης.

Πονοκέφαλος τα οικονομικά
«Η τακτική επιχορήγηση για το 2017 είναι 12,5 εκατομμύρια ευρώ, που πρέπει να καλύψουν έλλειμμα, πάγια έξοδα, τη μετεγκατάσταση και το νέο πρόγραμμα» σημείωσε ο Γιώργος Κουμεντάκης. «Με τα νέα δεδομένα, δεν επαρκεί για τις λειτουργικές δαπάνες κι είμαστε σε διαπραγμάτευση με τα υπουργεία Πολιτισμού και Οικονομικών για επιπρόσθετη επιχορήγηση, ύψους 4 εκατ. 600 χιλιάδων ευρώ, εντός του 2017. Προσβλέπουμε στα εισιτήρια, αλλά κυρίως στην εξεύρεση χορηγιών».

Παράλληλα τόνισε ότι έχει ξεκινήσει την διαδικασία για τον διορισμό του Οικονομικού και Διοικητικού Διευθυντή, ενώ προχωρούν οι εργασίες για την σύνταξη του νέου οργανογράμματος της ΕΛΣ, το οποίο ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα των λυρικών θεάτρων, αλλά την ίδια στιγμή διασφαλίζει τα εργασιακά δεδομένα και όλες τις θέσεις εργασίας της ΕΛΣ.

 iefimerida.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο