ΕΦΚΑ: Από 2 Φεβρουαρίου τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές -Τέλος του μήνα οι πληρωμές

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Από αύριο Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η αποστολή των ειδοποιητηρίων σε 1,4 εκατ. ασφαλισμένους, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες, από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Το υπουργείο, εκτιμά ότι την Πέμπτη θα ανοίξει και η ειδική εφαρμογή για άμεση ενημέρωση, μέσω της ιστοσελίδας efka.gov.gr. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» εφόσον αυτό επιτευχθεί, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις εισφορές τους, με τον κωδικό TAXIS και στη συνέχεια με τον ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ τους.

Να σημειωθεί ότι αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι η αποστολή των πρώτων ενημερωτικών θα ξεκινούσε από τις 23 Ιανουαρίου, ωστόσο κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί από αύριο, γεγονός που σημαίνει ότι κάποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα ενημερωθούν στην κυριολεξία τελευταία στιγμή, καθώς οι εισφορές πρέπει να καταβληθούν έως τις 28 Φεβρουαρίου. Πρόβλημα υπάρχει με την παράλληλη απασχόληση, καθώς ακόμη δεν έχει εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος.

Ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και εκτιμούν ότι θα υπάρξει παράταση στις πληρωμές, μέχρι το σύστημα να τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Επισημαίνουν, δε, ότι τα πρώτα ειδοποιητήρια θα καταγράφουν τις εισφορές τόσο του Ιανουαρίου όσο και του Φεβρουαρίου. Άλλωστε, όπως σημειώνουν παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, τα ειδοποιητήρια δεν θα αποστέλλονται συνέχεια.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της «Καθημερινής», η ενημέρωση θα είναι «ηλεκτρονική» και η πληρωμή θα γίνεται μέσω του Διατραπεζικού Συστήματος (ΔΙΑΣ), με εντολές πληρωμής ή άμεση χρέωση λογαριασμού, με έναν διακριτό κωδικό εντολής 25 ψηφίων.

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος ύστερα από ενημέρωση του υπουργείου Εργασίας επισημαίνει πως οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές είναι εκτός πεδίου εφαρμογής της παραγράφου 9 του άρθρου 39 για τους απασχολουμένους σε έως δύο εργοδότες, καθώς δεν εκδίδουν δελτία παροχής υπηρεσιών.

 iefimerida.gr 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο