Στο Ιδρυμα Νιάρχου αντί της Πνύκας η ομιλία Ομπάμα

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ. εν όψει της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα το διήμερο 15-16 Νοεμβρίου. Το σχέδιο ασφαλείας που είχε εκπονηθεί στις αρχές της εβδομάδας αναθεωρήθηκε σχεδόν στο σύνολό του μετά και την τρομοκρατική επίθεση στο κτίριο της γαλλικής πρεσβείας και τη δημοσιοποίηση της προκήρυξης ανάληψης ευθύνης για τη βομβιστική επίθεση στο σπίτι της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη από τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Ο συντάκτης του κειμένου, εξάλλου, υπονοεί αφενός ότι η οργάνωση έχει καταφέρει να στρατολογήσει νέα μέλη και αφετέρου καλεί σε επιθέσεις και συγκρούσεις στη διάρκεια της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα.

Υψηλόβαθμος αξιωματικός αποκάλυψε χθες ότι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετά τα γεγονότα στη γαλλική πρεσβεία αποφασίστηκε να αυξηθεί κατά 30% ο αριθμός των αστυνομικών που θα πάρει μέρος στην εφαρμογή του σχεδίου ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ. το «θερμό», όπως αναμένεται, τριήμερο 15-17 Νοεμβρίου. Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι αποφασίστηκε να ενεργοποιηθούν περισσότεροι δικυκλιστές των ομάδων ΔΙΑΣ και «Ζ» και αστυνομικοί των Ομάδων Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) για ταχύτερη αντίδραση σε περίπτωση που εκδηλωθεί νέα τρομοκρατική επίθεση. Συνολικά, οι αστυνομικοί που θα βρίσκονται επί ποδός υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τους 3.000, δίχως σ’ αυτούς να αθροίζονται οι πάνω από 300 πράκτορες των ΗΠΑ για την προσωπική ασφάλεια του κ. Ομπάμα. Υπάρχει εξάλλου διάχυτη ανησυχία μεταξύ των αστυνομικών για το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί νέα επίθεση τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα κατά αστυνομικού ή άλλου στόχου.

Στο πλαίσιο εξάλλου αναθεώρησης του σχεδίου ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ., αποφασίστηκαν σε συνεννόηση φυσικά με Αμερικανούς αξιωματούχους, αλλαγές στα δρομολόγια που θα ακολουθήσει ο Ομπάμα στη διάρκεια των μετακινήσεών του στην Αθήνα, ενώ και για λόγους ασφαλείας ματαιώθηκε η σχεδιαζόμενη ομιλία του κ. Ομπάμα στην Πνύκα. Η ομιλία του ενώπιον ακροατηρίου περίπου 1.000 ατόμων αποφασίστηκε να γίνει στο Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Στο μεταξύ, στη δημοσιότητα δόθηκε χθες το μεσημέρι η προκήρυξη ανάληψης ευθύνης της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» για τη βομβιστική ενέργεια στο σπίτι της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη, το βράδυ της 13ης Οκτωβρίου στο κέντρο της Αθήνας. Τα μέλη της οργάνωσης, το πρωινό μετά την επίθεση, είχαν αναλάβει την ευθύνη με σύντομο μήνυμά τους στο Athens Indymedia, προαναγγέλλοντας νέα «καμπάνια» τρόμου με κωδική ονομασία «Νέμεσις». Ταυτόχρονα, είχαν δεσμευθεί να δημοσιεύσουν εκτενή προκήρυξη για τους λόγους της επίθεσης εναντίον της κ. Τσατάνη. Το σχετικό κείμενο αναρτήθηκε χθες το μεσημέρι στο Διαδίκτυο με τον τίτλο «Πώς και γιατί χτυπήσαμε την εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη». Αναφέρονται στην επίθεση της 13ης Οκτωβρίου και καλούν σε επιθέσεις και συγκρούσεις κατά την επίσκεψη Ομπάμα. «Οι σύντροφοι του πυρήνα μας αναζήτησαν και εντόπισαν την εισαγγελέα και το σπίτι της. Επειδή έμενε σε πολυκατοικία και υπήρχε κίνδυνος να τραυματιστούν άσχετοι άνθρωποι απ’ τον στόχο μας επιλέξαμε να τοποθετήσουμε εκρηκτικό μηχανισμό μέτριας ισχύος με 3kg εκρηκτικής ύλης και διπλό σύστημα χρονοκαθυστέρησης (…). Οι σύντροφοι που τοποθέτησαν τη βόμβα, αφού επιβιβάστηκαν στο όχημα διαφυγής, πραγματοποίησαν δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα και απομακρύνθηκαν από την περιοχή» αναφέρει ο συντάκτης του κειμένου. Τα μέλη της οργάνωσης αφήνουν να εννοηθεί ότι έχουν στρατολογήσει νέα μέλη και καλούν σε επιθέσεις και συγκρούσεις κατά την επίσκεψη Ομπάμα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο