Ολικό λίφτινγκ: Τα τέσσερα έργα που αλλάζουν την παραλιακή

Oλικό… λίφτινγκ φαίνεται πως θα κάνει το παραλιακό μέτωπο της Αττικής από τον Πειραιά έως και τη Βουλιαγμένη. Χάρη σε μια σειρά ιδιωτικών κυρίως επενδύσεων η αθηναϊκή ριβιέρα θα αλλάξει τελείως το πρόσωπό της με σκοπό το «πάντρεμα» της τουριστικής ανάπτυξης με την πρόσβαση των πολιτών στις νέες εγκαταστάσεις.

To Ελληνικό

Το μεγαλύτερο έργο από όλα όσα βρίσκονται στα σκαριά στο παραλιακό μέτωπο είναι βέβαια η ανάπλαση του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Σύμφωνα με τα όσα έχουν πει μέχρι στιγμής οι επενδυτές (Lamda Development) και έχουν συμφωνηθεί με τις Κρατικές Αρχές, η επένδυση-ορόσημο θα περιλαμβάνει μαρίνα, ξενοδοχεία, εγκαταστάσεις άθλησης και Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής 2 εκατ. τετραγωνικών μέτρων που θα εκτείνεται από το παραλιακό μέτωπο μέχρι τη Λεωφ. Βουλιαγμένης, ενώνοντας παράλληλα τον Άλιμο με τη Γλυφάδα και την Αργυρούπολη και το Ελληνικό.
Το σχέδιο περιλαμβάνει την αναβάθμιση και ανάδειξη του παραλιακού μετώπου μέσω της πραγματοποίησης λιμενικών έργων για τη δημιουργία μιας νέας παραλίας ελεύθερης πρόσβασης, μήκους μεγαλύτερης του 1 χιλιομέτρου. Η ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου περιλαμβάνει χρήσεις τουρισμού και αναψυχής (ξενοδοχειακών μονάδων, αθλητικών εγκαταστάσεων, εμπορικών δραστηριοτήτων), καθώς επίσης και πρότυπων οικιστικών αναπτύξεων. Έμφαση θα δοθεί, στην ανέγερση ενός πύργου κατοικιών υψηλών προδιαγραφών. Την ευθύνη της ανάπτυξης του master plan έχει αναλάβει το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners, του καταξιωμένου και πολυβραβευμένου αρχιτέκτονα Norman Foster.

Τα Αστέρια…

Σε τροχιά αναβάθμισης μπαίνει και το συγκρότημα «Αστέρια» της Γλυφάδας, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το ελληνικό. Πληροφορίες αναφέρουν πως η εκμετάλλευση του χώρου πέρασε στην Grivalia Properties, μια εταιρεία με σημαντικά ταμειακά διαθέσιμα που έχει δηλώσει το ενδιαφέρον της για επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού.
Το τελευταίο σχέδιο που είχε παρουσιάσει το 2015 ο επιχειρηματίας Γιάννης Παπαθεοχάρης για τα «Αστέρια» αφορούσε την κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος με πεντάστερο ξενοδοχείο, πισίνες, βίλες, σπα και συνεδριακό χώρο 600 ατόμων. Μάλιστα, το ακίνητο έλαβε στις αρχές του χρόνου και την σχετική άδεια από την Περιφέρεια Αττικής, παρά τις αντιδράσεις περιφερειακών συμβούλων, δημοτικών παραγόντων και κατοίκων της περιοχής. Παράλληλα, τα επιχειρηματικά σχέδια προβλέπουν την ριζική ανακαίνιση, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των ήδη υφιστάμενων εγκαταστάσεων του τουριστικού συγκροτήματος στα Αστέρια Γλυφάδας.

… Και ο Αστέρας

Την επόμενη εβδομάδα κλείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, και η πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης από την Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ στο αραβο-τουρκικών συμφερόντων Jermyn Street Real Estate Fund IV. Από κει και περά αναμένεται να ξεκινήσει η ανακατασκευή του συγκροτήματος με στόχο την δημιουργία ενός από τα πιο πολυτελή θέρετρα της Ελλάδας. Σύμφωνα με το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ), που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση ανέρχεται σε 56.500 τ.μ. σε σύνολο 301.865 τ.μ.
Ακόμη, το σχέδιο προβλέπει ακόμη 15 πολυτελείς κατοικίες στη θέση που βρίσκεται σήμερα το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο «Aphrodite». Κάθε κατοικία θα έχει συνολική κάλυψη 15 στρεμμάτων, με πισίνα, κήπο και θα απευθύνεται σε ανθρώπους μεγάλης οικονομικής επιφάνειας. Οι επενδυτές θα αποκαλύψουν περισσότερα για τα σχέδια τους με την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Ο Φαληρικός όρμος

Με μια καθυστέρηση σχεδόν 12 ετών και μετά από πάρα πολλά προβλήματα η Περιφέρεια Αττικής είναι έτοιμη να ξεκινήσει τα πρώτα έργα για την ανάδειξη του Φαληρικού όρμου με στόχο την αποκατάσταση της σύνδεσης της Αθήνας με το παράκτιο μέτωπο. Η πρώτη φάση αφορά αντιπλημμυρικά και οδικά έργα.
Ειδικότερα, οι πρώτες παρεμβάσεις θα περιλαμβάνουν την μετατόπιση της παραλιακής λεωφόρου κατά 80-100 μέτρα προς τον Νότο και την «βύθιση» της σε κάποια κομμάτια. Επίσης προβλέπεται και η κατασκευή «ξηρού» καναλιού παράλληλα προς τη νέα λεωφόρο που θα υποδέχεται τα νερά της βροχής από τις γύρω γειτονιές. Για τα δύο αυτά έργα έχουν εξασφαλιστεί πόροι 150 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια και η δημοπράτηση τους αναμένεται άμεσα.
Πέρα όμως από τα έργα υποδομής στο αρχικό σχέδιο προβλεπόντουσαν και άλλες παρεμβάσεις ανάπλασης του χώρου περίπου 800 στρεμμάτων που οριοθετείται από τη λεωφόρο Ποσειδώνος, τις εκβολές του Κηφισού και το Δέλτα. Οι μελέτες ανάπλασης (υπό την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Renzo Piano και με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Νιάρχου) περιελάμβαναν παράκτιο άλσος, αξιοποίηση των ολυμπιακών αθλητικών εγκαταστάσεων, τεχνητούς λόγους και εγκαταστάσεις αναψυχής. Ωστόσο, λόγω, κυβερνητικών αστοχιών χάθηκε η χρηματοδότηση από το προηγούμενο ΕΣΠΑ και το έργο παραμένει «παγωμένο» καθώς δεν έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητοι πόροι.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο