Μαγικές μέρες και νύχτες στο Δέλτα

Στην τελική ευθεία μπαίνει ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην πρωτεύουσα, το Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), ένα έργο που θα αποτελέσει έναν ζωντανό και ζωτικό πνεύμονα πρασίνου, μια ανάσα ζωής για την Αθήνα και μια σημαντική προσθήκη σε μια πόλη με τους λιγότερους κατά κεφαλήν χώρους πρασίνου στην Ευρώπη.

Λειτουργώντας ως ανάπαυλα από το τσιμέντο της πρωτεύουσας, το Πάρκο προσφέρει στο κοινό ευκαιρίες για μάθηση, καθώς και για αναψυχή, ξεκούραση και νέες εμπειρίες. Η κατασκευή του ΚΠΙΣΝ έχει πλέον ολοκληρωθεί, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) έχει παραλάβει ήδη το έργο από την κοινοπραξία και ξεκινά επίσημα η διαδικασία της μετάβασής του στο Ελληνικό Δημόσιο, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το ξεκίνημα του νέου έτους.

Με την επιθυμία να διατηρήσει ζωντανό τον διάλογο μεταξύ του ΚΠΙΣΝ και του κοινού, έως και την επίσημη παράδοσή του στο Ελληνικό Δημόσιο, το ΙΣΝ καθιστά το ΚΠΙΣΝ και πάλι πλήρως προσβάσιμο στο κοινό, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να απολαύσουν και να ανακαλύψουν ξανά το έργο μέσα από τη διοργάνωση ανοικτών εκδηλώσεων, αναπτύσσοντας ισχυρότερους δεσμούς μαζί του. Οι εκδηλώσεις που ξεκίνησαν ήδη και περιλαμβάνουν συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές, ξεναγήσεις, αθλητικά δρώμενα και δραστηριότητες για παιδιά, θα το συνοδεύσουν καθ’ όλη τη διαδικασία παράδοσής του στο Ελληνικό Δημόσιο.

Η νέα σειρά θεματικών μουσικών συναυλιών «Parklife», που εγκαινιάζεται στις 27 και 28 Αυγούστου με συναυλίες στο Πάρκο, θα παρουσιάζει κάθε φορά διαφορετικά μουσικά στυλ και θα φιλοξενεί καλλιτέχνες και μουσικά συγκροτήματα με διαφορετικές ηχητικές επιρροές, με στόχο να προσφέρει στους επισκέπτες του ΚΠΙΣΝ μοναδικές εμπειρίες έμπνευσης και δημιουργίας. Ειδικότερα, στο πρώτο Parklife (27-28 Αυγούστου) που θα φιλοξενηθεί στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος ο Παύλος Παυλίδης, ο Βασιλικός, ο Leon of Athens και η Katerine Duska συναντιούνται σε ένα Ακουστικό Σετ και τραγουδούν με όχημα τις φωνές τους απαλλαγμένοι από κάθε τι περιττό, αναδεικνύοντας την υπεροχή της απλότητας.

Ζωγραφική για τα παιδιά

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου Σαββατοκύριακου, οι μικρότεροι επισκέπτες θα αποδράσουν μέσα από τη ζωγραφική στον μαγικό κόσμο του Μπλε, ενώ οι μεγαλύτεροι επισκέπτες θα δοκιμάσουν τα όριά τους συμμετέχοντας σε δύο συναρπαστικές αθλητικές δραστηριότητες που θα τους προσφέρουν τόνωση και ευεξία. Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν κλασικές κινηματογραφικές ταινίες μυστηρίου υπό το φως των αστεριών στο πλαίσιο του προγράμματος «Park Your Cinema» που επιμελείται ο Ηλίας Φραγκούλης, να λάβουν μέρος στις καθημερινές οργανωμένες ξεναγήσεις που πραγματοποιούνται στο ΚΠΙΣΝ, καθώς επίσης και να θαυμάσουν από κοντά το Ασημένιο Κύπελλο που εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο Michel Breal για τον Πρώτο Μαραθωνιονίκη, τον Σπύρο Λούη, μέσα από τη σχετική έκθεση που φιλοξενείται στο ΚΠΙΣΝ.

Το πρόγραμμα δωρεάν εκδηλώσεων θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων προγράμματα ευεξίας και αθλητισμού (όπως για παράδειγμα Σύμβουλοι Ασκησης και Ευεξίας οι οποίοι θα είναι διαθέσιμοι καθημερινά από τις 06:30 ως 09:30 και από τις 18:30 έως 21:30, μαθήματα γιόγκα κάθε Δευτέρα και Παρασκευή στις 19:00 και κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 08:00 κ.α.), δραστηριότητες για παιδιά και οικογένειες (όπως για παράδειγμα το Πρόγραμμα Ψυχοκινητικής Αγωγής για παιδιά κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 18:30 και στις 20:00), κινηματογραφικές προβολές (κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:00) καθώς και μουσικές συναυλίες.

«Η πρώτη φάση του οράματός μας έχει πραγματοποιηθεί», δήλωσε ο Ανδρέας Δρακόπουλος, πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. «Ευχή μας τώρα είναι το κοινό να συνεχίσει να αγκαλιάζει το ΚΠΙΣΝ ως δικό του, να το στηρίξει, να το ευχαριστηθεί, να το μετατρέψει σε σημαντικό προορισμό και να το εντάξει στην καθημερινότητά του». Για τον κορυφαίο αρχιτέκτονα του έργου, Ρέντσο Πιάνο… «πρόκειται για μία ιστορία αριστείας. Η αριστεία ξεκίνησε με τον Ανδρέα Δρακόπουλο και το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Κατάρτισαν ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο και μετά αυτό συνεχίστηκε. Διότι η αριστεία είναι μεταδοτική και επηρεάζει τους πάντες γύρω της. Αγγίζει τα πάντα, άγγιξε και εμάς τους ίδιους».

Καθημερινές ξεναγήσεις

Συνδεδεμένο εννοιολογικά, λειτουργικά και τοπογραφικά με την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ), οι επισκέπτες του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της Λυρικής και της Βιβλιοθήκης, συμμετέχοντας σε μία από τις τέσσερις καθημερινές ξεναγήσεις οι οποίες ξεκινούν στις 09:30, 11:30, 17:30 και 19:30. Με εξαίρεση τις ξεναγήσεις αυτές, τα δύο κτίρια θα είναι κλειστά για το κοινό κατά την περίοδο της μετάβασης του ΚΠΙΣΝ στο Ελληνικό Δημόσιο, καθώς η ΕΛΣ και η ΕΒΕ θα προετοιμάζονται για τη δική τους μετάβαση στις νέες εγκαταστάσεις.

Oι εκδηλώσεις – που θα πραγματοποιούνται από τον Αύγουστο έως και την παράδοση του ΚΠΙΣΝ στο Ελληνικό Δημόσιο- χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από το ΙΣΝ. Για την άμεση εξυπηρέτηση των επισκεπτών, λειτουργούν στον χώρο προσωρινά καντίνες ενώ σε μεταγενέστερο χρόνο θα λειτουργούν, σε μόνιμη βάση, εστιατόριο και καφέ. To πάρκινγκ, χωρητικότητας 1.000 θέσεων, λειτουργεί προσωρινά χωρίς χρέωση ενώ σε δεύτερο χρόνο προβλέπεται να υπάρχει αντίτιμο. To πάρκινγκ ακολουθεί τις ώρες λειτουργίας του ΚΠΙΣΝ.

Οι παιδότοποι θα λειτουργήσουν αφού εξασφαλιστούν οι αναγκαίες άδειες για τις οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί οι απαιτούμενες ενέργειες. Τέλος, σε όλους τους χώρους του ΚΠΙΣΝ διατίθεται δωρεάν Wi-Fi. Tο όνομα του δικτύου είναι SNFCC-FREE-WIFI.

Δωρεά ύψους 617 εκατ.
To KΠΙΣΝ είναι μια σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος, ύψους 617 εκατομμυρίων ευρώ. Το ΙΣΝ θα δωρίσει το ΚΠΙΣΝ στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία και τη διαχείρισή του. Το ΚΠΙΣΝ, το οποίο βρίσκεται στον χώρο του παλαιού Ιπποδρόμου στην Καλλιθέα, φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν από τους πιο σημαντικούς πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς και περιβαλλοντικούς χώρους στην Ελλάδα.

Το έργο επιχειρεί να αποκτήσει την πλατινένια «πράσινη» πιστοποίηση κτιρίων LEED, την πρώτη διάκριση δημόσιου έργου στην Ελλάδα, καθώς και την πρώτη για δημόσιο έργο τέτοιας πολυπλοκότητας στην Ευρώπη και τον κόσμο. Επιπλέον το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος πρόκειται να διπλασιάσει τον χώρο πρασίνου στις γύρω περιοχές, καθιστώντας τον έναν από τους μεγαλύτερους χώρους πρασίνου στην Αθήνα.

Parklife
Νέα σειρά συναυλιών

Στο πρώτο Parklife στις 27 και 28 Αυγούστου που θα φιλοξενηθεί στο ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος θα φιλοξενηθούν μουσικές εκδηλώσεις με τους Παύλο Παυλίδη, Βασιλικό, Leon of Athens και Katerine Duska. Οι γνωστοί καλλιτέχνες συναντιούνται σε ένα Ακουστικό Σετ και τραγουδούν με όχημα τις φωνές τους και υπόσχονται ξεχωριστές βραδιές για τους επισκέπτες.

Park Your Cinema
Θερινές προβολές κλασικών ταινιών

Το ΚΠΙΣΝ εγκαινιάζει, φέτος το καλοκαίρι, έναν δεσμό φιλίας με το κινηματογραφικό κοινό της Αθήνας, με μια σειρά εβδομαδιαίων προβολών κλασικών φιλμ. Στο πρώτο Park Your Cinema, οι κινηματογραφικές επιλογές βασίζονται σε vintage έργα. Από τη δεκαετία του ‘30 μέχρι και τις αρχές του ‘70, τα φιλμ που θα προβληθούν -με χρονολογική σειρά- ανήκουν στη μυθολογία του παγκόσμιου κινηματογράφου: «Μπαρμπαρέλα» (1968) του Ρ. Βαντίμ (26/8), «Το χέρι που σκοτώνει» (1943) του Α. Χίτσκοκ (27/8), «Σαμποτέρ» (1942) του Α. Χίτσκοκ (28/8). Η είσοδος γίνεται με δελτία προτεραιότητας που θα διανέμονται στο Κέντρο Επισκεπτών, 30 λεπτά πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ

ethnos.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο