«Φρoύρηση» για τις λεωφορειολωρίδες – Τι μέτρα παίρνουν ΟΑΣΑ & ΕΛΑΣ

Το χρόνιο πρόβλημα της διαρκούς παραβίασης των λωρίδων αποκλειστικής κίνησης λεωφορείων και τρόλεϊ στην Αθήνα, στις οποίες όχι μόνο κινούνται συστηματικά και άλλα οχήματα αλλά πολλά απ’ αυτά σταθμεύουν παρανόμως, θα επιχειρήσει για άλλη μια φορά να λύσει η διοίκηση του ΟΑΣΑ σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία.

Σύμφωνα με το «Έθνος», ήδη πριν από μερικές ημέρες πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου και αποφασίστηκε η δημιουργία μιας κοινής συντονιστικής ομάδας, η οποία θα συνεδριάζει σε μηνιαία βάση. Παράλληλα ορίστηκε νέα συνάντηση για την 1η Αυγούστου ώστε να εξειδικευτούν συγκεκριμένα μέτρα και να αρχίσει η άμεση εφαρμογή τους.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι η επιτήρηση των λεωφορειολωρίδων είναι ένα ζήτημα το οποίο εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί «πονοκέφαλο» για τις διοικήσεις του ΟΑΣΑ χωρίς να επιτυγχάνεται η λύση του εξαιτίας και του ανεπαρκούς αριθμού των τροχονόμων.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μάλιστα, η νέα πρωτοβουλία λαμβάνεται στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον ΟΑΣΑ, ως ένα είδος αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας της ελεύθερης μετακίνησης των ενστόλων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Τα πρώτα μέτρα

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΑΣΑ, Γιάννη Σκουμπούρη, και ανώτατων αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, με αντικείμενο την καλύτερη και ασφαλέστερη καθημερινή εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου από τα οδικά μέσα και τα μέσα σταθερής τροχιάς, αποφασίστηκε:

• Η βελτίωση της επιτήρησης των λεωφορειολωρίδων με την παρακολούθηση της κίνησης σε συστηματική βάση, σε συγκεκριμένες ώρες και σημεία.

• Η καλύτερη επιτήρηση σημείων του οδικού δικτύου λόγω παράνομης στάθμευσης.

• Η λήψη μέτρων για την ασφάλεια των λεωφορειακών γραμμών και των σταθμών του μετρό. Με αφορμή μάλιστα αυτό, ο ΟΑΣΑ διευκρινίζει για ακόμα μία φορά πως δεν έχει συμβεί καμία αλλαγή στα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ που διέρχονται καθημερινά από την οδό Πατησίων ύστερα από τις πρόσφατες εμπρηστικές επιθέσεις.

Παράλληλα ο ΟΑΣΑ προτίθεται να αναβαθμίσει την υπηρεσία των δώδεκα γερανών που διαθέτει η ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) ώστε παρουσία τροχονόμων να μπορούν να εποπτεύουν συγκεκριμένες λεωφορειολωρίδες που παραβιάζονται συχνά.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, παράνομη στάθμευση που συχνά ακινητοποιεί λεωφορεία σε στροφές και στενούς δρόμους αλλά και η παραβίαση των λεωφορειολωρίδων αποτελούν τα δύο κομβικά σημεία παρεμπόδισης της κίνησης των οδικών μέσων. Ειδικά στις λωρίδες κίνησης των αστικών συγκοινωνιών, οι οποίες στην Αττική μετρούν 52,3 χιλιόμετρα παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες ακόμα και για τριπλασιασμό του μήκους τους, εισέρχονται καθημερινά και άλλα οχήματα. Οι παραβάσεις είναι συχνές στις λωρίδες παράλληλης ροής, ενώ είναι σπάνιες σε όσες είναι αντίθετης ροής, οι οποίες όμως αποτελούν μόνο ένα μικρό τμήμα του δικτύου του ΟΑΣΑ.

Σύμφωνα με πηγές από την Τροχαία Αθηνών, πάντως, μόνο στις λεωφορειολωρίδες επιβεβαιώνονται περί τις 50-60 παραβιάσεις καθημερινά, για τις οποίες γράφονται και ισάριθμες κλήσεις. Στον αριθμό αυτόν δεν συμπεριλαμβάνονται μάλιστα οι παραβιάσεις που βεβαιώνονται από τις κάμερες?ραντάρ που είναι τοποθετημένες στις λωρίδες αποκλειστικής κυκλοφορίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, αλλά μόνο όσες γράφονται από τροχονόμους.

Στα 200€ το πρόστιμο
Ερχονται ψηφιακές κάμερες για κλήσεις-εξπρές

Το πρόστιμο για την παραβίαση λωρίδας λεωφορείων ανέρχεται σε 200 ευρώ, ενώ ο παραβάτης τιμωρείται και με 5 βαθμούς στο point system και για την πληρωμή του ισχύει το δεκαήμερο της έκπτωσης κατά τη διάρκεια του οποίου ο παραβάτης μπορεί να πληρώσει το μισό ποσό.

Οσον αφορά στις κλήσεις που γράφονται ως αποτέλεσμα των καμερών παρακολούθησης των λεωφορειολωρίδων, αυτές επιδίδονται από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής όπου και πάνε τα δεδομένα των καμερών εντός λίγων μηνών. Στόχος του ΟΑΣΑ, πάντως, είναι η μετατροπή των αναλογικών καμερών που έχουν τοποθετηθεί σε ψηφιακές προκειμένου η διαδικασία να είναι ταχύτερη αφού η αποστολή των δεδομένων θα είναι άμεση και δεν θα χρειάζεται εκτύπωση των φιλμ. Το κόστος της μετατροπής υπολογίζεται σε περίπου 300.000 ευρώ και επιχειρείται να προχωρήσει μέσω ΕΣΠΑ.

Παράλληλα η διοίκηση του Οργανισμού εξετάζει την ανάληψη πρωτοβουλιών όπως η δυνατότητα για κάποιες ώρες σε τμήματα των λεωφορειοδρόμων να κυκλοφορήσουν μόνο ποδήλατα πραγματοποιώντας ενημερωτικές δράσεις. Επίσης προτίθεται να συνδράμει τους ποδηλάτες με τη δημιουργία ποδηλατοστασίων σε κατάλληλα σημεία διέλευσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, όπως π.χ. στα τέρματα των λεωφορείων, και εξετάζει τη δυνατότητα προσθήκης σχαρών ποδηλάτου σε λεωφορεία. Τα μέτρα αυτά θα συμπεριληφθούν στο σχέδιο δράσης για την κινητικότητα, το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει ο Οργανισμός το προσεχές φθινόπωρο.

Πηγή: Έθνος

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο