Header AD

Η ετήσια έκθεση για τη διαφθορά – Τι δείχνουν οι τάσεις δωροδοκίας υπαλλήλωνΟ απολογισμός του έργου της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς παρουσιάστηκε σε σχετική ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Συνεδρίων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης.

Ανοίγοντας την Ημερίδα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος υπογράμμισε ότι «η δουλειά στο Yπουργείο και στη Γενική Γραμματεία είναι συνεχής, πολύ μεγάλης έκτασης, επίπονη, και ο απολογισμός και τα στοιχεία τα οποία θα σας παρουσιαστούν σήμερα αποτυπώνουν την προσωπική και ομαδική εργασία όλων όσων εργάζονται στη Γενική Γραμματεία, των ανθρώπων που στελεχώνουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και εργάζονται με ελάχιστα μέσα και ελλείψεις σε προσωπικό, καθώς επίσης και τη δουλειά των δικαστικών αρχών, που αποδεικνύουν ότι όταν δεν υπάρχουν παρεμβάσεις, η Δικαιοσύνη λειτουργεί και αποδίδει καρπούς».

Στέλνοντας μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ο κ. Παπαγγελόπουλος τόνισε: «Δύο σύμβολα με την κακή έννοια του όρου που έχουν δεσπόζουσα θέση το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα είναι τα ξίφη και τα πιστόλια. Κάποιοι εκπροσωπώντας τη Διαπλοκή, ξιφουλκούν και κραδαίνουν τα σπαθιά τους, όχι μόνο κατά της Κυβέρνησης, κάτι που είναι αναμενόμενο, αλλά και κατά Θεσμών. Ματαιοπονούν! Τα ξίφη τους είναι στομωμένα, σκουριασμένα και ρυπαρά. Είναι εντελώς ακίνδυνα γι ‘αυτούς για τους οποίους τα κραδαίνουν. Είναι όμως επικίνδυνα για τους ίδιους. Κινδυνεύουν να αυτοτραυματιστούν και να δηλητηριαστούν από τη σκουριά και του ρύπους του μίσους και της εμπάθειας τους».

Ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε ότι το θέμα της Διαφθοράς «δεν είναι απλώς ηθικό ζήτημα. Η συστημική διαφθορά, τα περίκλειστα συστήματα διαχείρισης των κονδυλίων, τα «κυκλώματα» και οι «παρέες» υπονομεύουν κάθε προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης, κάθε προσπάθεια στρατηγικής παρέμβασης στην οικονομία. Υπονομεύουν ακόμη τους όρους της κοινωνικής συνύπαρξης, δομούν μια στρεβλή σχέση κράτους-κοινωνίας». Χαρακτήρισε δε κεντρικό μέλημα τη διαφάνεια και για το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στο οποίο δίνεται μεγάλο βάρος.

«Η διαφθορά, κατά την άποψή μου, είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που προκάλεσαν τη βαθιά οικονομική κρίση, την οποία εξακολουθεί να διέρχεται η χώρα μας» επεσήμανε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, κα Βασιλική Θάνου και πρόσθεσε: «ορθώς επομένως αναβαθμίστηκε ως ένας από τους σημαντικούς στόχους της εθνικής στρατηγικής η πάταξη της διαφθοράς και ανατέθηκε αυτό σε ειδική υπηρεσία, τη Γενική Γραμματεία κατά της Διαφθοράς, το ανθρώπινο δυναμικό της οποίας υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και με Γενικό Γραμματέα τον κ. Γιώργο Βασιλειάδη, ασχολείται με τρόπο εντατικό, συστηματικό και αποτελεσματικό για την επίτευξη του στόχου αυτού».

Ως ένα σταυρόλεξο που πρέπει να λυθεί χαρακτήρισε τη διαφθορά η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κα Ξένη Δημητρίου – Βασιλοπούλου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «η κάθε είδους διαφθορά και σε οποιοδήποτε κοινωνικό επίπεδο, παράγει οικονομικό κόστος με τη διαστρέβλωση των κινήτρων, καθώς επίσης πολιτικό και κοινωνικό κόστος με την υποβάθμιση των θεσμών και την ανατροπή της καλής πίστης που είναι προαπαιτούμενο για την αποτελεσματική λειτουργία της κυβερνητικής μηχανής, της πολιτικής και του εμπορίου».

«Φαινόμενο πολυσύνθετο, πολυεπίπεδο, με διαστάσεις διεθνείς και μάλλον παγκόσμιες, αν κρίνω από τις διεθνείς συνθήκες τις οποίες έχει κυρώσει η χώρα, που διαβρώνει τον κοινωνικό ιστό και εξευτελίζει την κοινωνία αλλά και την κάθε χώρα» χαρακτήρισε τη διαφθορά η Σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κα Δέσποινα Καββαδία Κωνσταντάρα και κάλεσε την πολιτική ηγεσία που ήταν παρούσα στην πιο δύσκολη περίοδο μετά τη μεταπολίτευση, για τη χώρα, να εμπιστευθεί την εμπειρία, την παράδοση και την αποτελεσματικότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό κ. Τέρενς Κουίκ σημείωσε ότι από το κάθε μετερίζι που έχει βρεθεί ως υπουργός δίνει τη μάχη κατά της διαφθοράς. Όπως είπε: «Και αυτούς τους 15 μήνες πρέπει να σας πω, προερχόμενος από έναν επαγγελματικό χώρο που βοήθησα όσο μπορούσα στο να ερευνηθούν υποθέσεις μέσα από το χώρο της πολιτικής, χαίρομαι ιδιαίτερα που με αυτή την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μπορώ να προσφέρω ως Ανεξάρτητος Έλληνας τον δικό μου τον οβολό σε αυτή τη μάχη την οποία κάνει η ΓΓ πάταξης της Διαφθοράς. Από τον Υπουργό μέχρι το Γενικό Γραμματέα μας βρίσκουν και οι δυο συνοδοιπόρους».

Για ένα φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό σχέδιο κατά της διαφθοράς, μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, κ. Γιώργος Πιτσιλής. Όπως είπε «για τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αλλά και για μένα προσωπικά η συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς είναι αυτονόητη, πολύτιμη και επιβεβλημένη, διότι δεν χωρεί καμία έκπτωση από τις αξίες της διαφάνειας και της αξιοκρατίας, η οποία πρέπει να διέπει τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και η οποία καθίσταται ακόμα πιο αναγκαία στο πλαίσιο της Ανεξάρτητης Αρχής η οποία ιδρύεται από 1/1/2017».

Ο Γενικός Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς κ. Γιώργος Βασιλειάδης επεσήμανε ότι: «Η διαφθορά αποτελεί μία από τις σοβαρότερες παθογένειες του δυτικού κόσμου με τρομερές επιπτώσεις στην δημοκρατία και την θέση του πολίτη σ’ αυτήν. Ιδιαίτερα σε περιόδους βαθιάς οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που βιώνει η χώρα, το φαινόμενο αυτό διογκώνεται» σημειώνοντας ότι «η Γενική Γραμματεία καλείται να απαντήσει σε σειρά προκλήσεων, αλλά και να καλύψει τα κενά που υπήρχαν και επέτρεπαν στη διαφθορά και στη διαπλοκή να έχουν κυρίαρχο ρόλο. Η δική μας προσπάθεια μόλις άρχισε».

Καταλήγοντας ο κ. Βασιλειάδης εξέφρασε την ελπίδα ότι «η δουλειά μας θα εμπνεύσει και θα συμπαρασύρει περισσότερες κοινωνικές δυνάμεις, που μέχρι σήμερα θεωρούσαν ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει, κινητοποιώντας τις μάλιστα με τέτοιο τρόπο ώστε σύντομα να υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερα αποτελέσματα στην μάχη κατά της διαφθοράς».

Στην εκδήλωση τιμήθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Δ. Παπαγγελόπουλο, ο τέως Αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Γεώργιος Σούρλας, για τη συμβολή του στη μάχη κατά της Διαφθοράς και την προσφορά του στον Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό, ο οποίος αποτελεί συνέχεια του δικού του σχεδίου «Διαφάνεια».

Ο κ. Σούρλας δήλωσε στρατευμένος κατά της διαφθοράς και υπογράμμισε στην ομιλία του ότι «όπου υπάρχει πολιτική βούληση δεν υπάρχει Διαφθορά. Όπου υπάρχει επαρκής πολιτική βούληση, δεν υπάρχει Διαφθορά! Και όπου βλέπετε Διαφθορά, δεν υπάρχει επαρκής πολιτική βούληση. Έκανα Υπουργός και Αντιπρόεδρος. Αν ο Υπουργός, ο Πρωθυπουργός, τα στελέχη σταθούν αντάξιοι των περιστάσεων και μπορεί να γνωρίζουν όλες τις πτυχές της Διαφθοράς και μπορούν να προλάβουν και να πατάξουν τα φαινόμενα. Άρα το μεγάλο ζητούμενο είναι πολιτική βούληση».

Ο απολογισμός

Αναλυτικότερα σύμφωνα με τα πεπραγμένα, κατά τη διετία 2014-2015 σημειώθηκε συνολική μείωση του αριθμού των ποινικών διώξεων κατά 30%, καθώς από 251 ποινικές διώξεις το 2014, καταγράφηκαν μόλις 176 το 2015.

Στις περισσότερες κατηγορίες αδικημάτων παρουσιάζεται σημαντική μείωση του πλήθους των ποινικών διώξεων το διάστημα 2014-2015. Συγκεκριμένα, η πλημμεληματική δωροληψία υπαλλήλου μειώθηκε σημαντικά κατά 38%, από 13 σε 8 ποινικές διώξεις, ενώ η αντίστοιχη κακουργηματική δωροληψία υπαλλήλου περιορίστηκε σε 17, από 25 ποινικές διώξεις, με μείωση κατά 32%.

Οι αντίστοιχες τάσεις της δωροδοκίας υπαλλήλου ήταν φθίνουσες με σημαντική μείωση κατά 47% για τα πλημμελήματα και 59% για τα κακουργήματα.

aftodioikisi.gr
Η ετήσια έκθεση για τη διαφθορά – Τι δείχνουν οι τάσεις δωροδοκίας υπαλλήλων Η ετήσια έκθεση για τη διαφθορά – Τι δείχνουν οι τάσεις δωροδοκίας υπαλλήλων Reviewed by athinapoli gr on 22.7.16 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια