Ιδρυμα Νιάρχος: Ανοιχτό για το κοινό από τα μέσα Αυγούστου

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία παράδοσης του έργου του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος από την κατασκευάστρια κοινοπραξία στο Ίδρυμα – διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Αυγούστου, ώστε να ακολουθήσει μέχρι τον Δεκέμβριο η δωρεά του έργου προς το ελληνικό Δημόσιο.

Στον απόηχο των επιτυχημένων τετραήμερων εκδηλώσεων στο Κέντρο Πολιτισμού (υπολογίζεται ότι 115.000 άτομα επισκέφθηκαν το χώρο), το Ίδρυμα προγραμματίζει τώρα για όσο καιρό το Κέντρο Πολιτισμού θα βρίσκεται υπό την εποπτεία του, να ανοίξει τις πύλες του πάρκου και των κτιρίων για ξεναγήσεις στο κοινό από τα μέσα Αυγούστου.

Επίσης, το Ίδρυμα Νιάρχος βρίσκεται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών για να δημιουργήσει νέα στάση λεωφορείων μπροστά από το Κέντρο Πολιτισμού, ενώ και ο δήμος Καλλιθέας θα εκπονήσει σε συνεργασία με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο κυκλοφοριακή μελέτη για την περιοχή.

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του έργου – όπως επισήμανε η οικονομική διευθύντρια του Ιδρύματος Νιάρχος, Χριστίνα Λαμπροπούλου κατά τη διάρκεια της σημερινής 64ης συνεδρίασης της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ελληνικού Δημοσίου με το Ίδρυμα Νιάρχος για το Κέντρο Πολιτισμού – το κατασκευαστικό κομμάτι έχει επί της ουσίας ολοκληρωθεί. Η κοινοπραξία ήδη υπέβαλε αίτηση να παραδώσει το έργο και έχει ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης της ολοκλήρωσης του έργου που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές Αυγούστου. Μέσα στον Αύγουστο θα προσκληθεί το Ελληνικό Δημόσιο να κάνει την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης του έργου, διαδικασία που θα διαρκέσει ως τον Οκτώβριο. Θα ακολουθήσουν οι συμβάσεις υπηρεσιών με την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη και μετά θα γίνει η δωρεά προς το ελληνικό Δημόσιο.

ΣΟΥΠΕΡ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Πάρε ΤΩΡΑ μέρος στον διαγωνισμό και Κέρδισε 3 ημέρες-2 νύχτες για 2 Άτομα με πρωινό σε Τρία Πανέμορφα Καταλύματα!!!

Το επόμενο «στοίχημα» είναι η διαχείριση της λειτουργίας των χώρων από την ανώνυμη εταιρεία «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Σύμφωνα με τον διοικητικό διευθυντή της, Δημήτρη Πρωτοψάλτου, η εταιρεία βρίσκεται στη φάση αξιολόγησης των διαγωνισμών για όλους τους υπεργολάβους που θα αναλάβουν τη διαχείριση του Κέντρου Πολιτισμού. Μέσα στον Ιούλιο θα ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για τη συντήρηση των υποδομών, για τη διαχείριση των χώρων εστίασης και του χώρου στάθμευσης, την ασφάλιση του Κέντρου Πολιτισμού και για το διαχειριστή της πληροφοριακής υποδομής.

Στοίχημα θα αποτελέσει και η κάλυψη του κόστους λειτουργίας της Βιβλιοθήκης και της Λυρικής στις νέες εγκαταστάσεις. Όπως ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής ο πρόεδρος του εφορευτικού συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης, Σταύρος Ζουμπουλάκης, με παρέμβαση του γραφείου του πρωθυπουργού θα δοθεί οικονομική ενίσχυση στη Βιβλιοθήκη για το 2017 για τις ανάγκες της μετεγκατάστασής της, ύψους οκτώ εκατομμυρίων ευρώ.

Ο πρόεδρος της Λυρικής, Αθανάσιος Θεοδωρόπουλος, επισήμανε ότι σύμφωνα με ενημέρωση που είχε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το λειτουργικό κόστος του Οργανισμού για το 2016 θα καλυφθεί από το υπουργείο Οικονομικών. «Ευελπιστούμε ότι και του χρόνου το λειτουργικό κόστος θα καλυφθεί από το ελληνικό Δημόσιο, διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε», πρόσθεσε.

«Έχει προβλεφθεί από το αποθεματικό του κράτους για το 2016 έκτακτη επιχορήγηση και για τους δύο φορείς για τη μεταστέγασή τους», επισήμανε η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, Σοφία Δημητρακοπούλου. Η ίδια πρόσθεσε ότι «είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση για το ελληνικό Δημόσιο, να μπορέσει να αντεπεξέλθει και να μπουν σωστά οι βάσεις για ένα τόσο μεγάλο έργο, που θα προσφέρει πολλά στον Έλληνα πολίτη. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να το υλοποιήσουμε. Είναι δύσκολοι καιροί, αλλά είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση».

 iefimerida.gr 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο