ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΩΝ ΛΟΥΚΕΤΩΝ

Επιστρέφει ο εφιάλτης των «λουκέτων» στην αγορά, καθώς η μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, τα μέτρα υπερφορολόγησης και η απουσία τραπεζικής χρηματοδότησης δημιουργούν συνθήκες ασφυκτικού κλίματος στις επιχειρήσεις.

Το τελευταίο ηχηρό «κανόνι» της «Ηλεκτρονικής» έρχεται να επιβεβαιώσει δύο μελέτες της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) που προειδοποιούν για νέα επιδημία κλεισίματος επιχειρήσεων.

Το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της ΕΣΕΕ μέτρησε τον Μάρτιο τον αριθμό των κλειστών καταστημάτων σε 11 εμπορικές πιάτσες της χώρας. Πρόκειται για εννιά στην Αττική (Αθήνα, Πειραιά, Γλυφάδα, Καλλιθέα, Κηφισιά, Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Περιστέρι και Χαλάνδρι) καθώς και στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. Στο σύνολο της Αττικής υπολογίστηκε ότι τον Μάρτιο ήταν κλειστά 5.291 καταστήματα, μέγεθος το οποίο αντιστοιχεί στο 28,63% της συνολικής επιχειρηματικής δραστηριότητας που απογράφεται.

Το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της ΓΣΕΒΕΕ στην καθιερωμένη εξαμηνιαία δημοσκόπηση που κάνει αναδεικνύει ότι στο εξάμηνο το 18,1% των μικρών επιχειρήσεων αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο διακοπής λειτουργίας.

Η έρευνα

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ τονίζει ότι «η αγορά δεν αντέχει νέα φορολογικά μέτρα. Φοβόμαστε λοιπόν ότι όλα αυτά τα χρήματα που θα λείψουν από την αγορά δημιουργούν εκ νέου το κίνδυνο να δούμε περισσότερα λουκέτα σε ελληνικές επιχειρήσεις». Η μελέτη του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ δείχνει ότι η αναλογία των κλειστών καταστημάτων στην εμπορική αγορά της Αθήνας μετά την κορύφωση που σημείωσε τον Σεπτέμβριο του 2013 στο 32,3%, παρουσίασε πτωτική τάση.

Στην τωρινή καταγραφή (Μάρτιος) επιβεβαιώνεται η οριακή αποκλιμάκωση που σημειώθηκε στην προηγούμενη καταγραφή (26,4% το Σεπτέμβριο 2015), καθώς η αναλογία των κλειστών φτάνει σήμερα το 25,9%. Το εμπορικό τρίγωνο συγκριτικά με τις υπόλοιπες εμπορικές ζώνες παρουσιάζει το μικρότερο ποσοστό κλειστών επιχειρήσεων με το 21,2% να είναι ανενεργές, ακολουθεί το Κολωνάκι με 24,9%, ενώ σε χειρότερη θέση φαίνεται να βρίσκεται η ζώνη των Εξαρχείων με 35,1% κλειστά και η ζώνη κεντρικών οδικών αρτηριών (Σταδίου, Πανεπιστημίου και Ακαδημίας) με 33,3%.

Στον Πειραιά
Στην εμπορική αγορά του Πειραιά το ποσοστό των κλειστών επαγγελματικών στεγών φτάνει το 33,7%, στην Θεσσαλονίκη προσεγγίζει το 27%, ενώ στην Πάτρα φαίνεται να υπάρχει μια τάση αποκλιμάκωσης καθώς το ποσοστό των λουκέτων διαμορφώνεται στο 22,4%. Η εμπορική αγορά της Καλλιθέας εμφανίζει την υψηλότερη αναλογία κλειστών σε σύγκριση με τις υπόλοιπες 6 αγορές της Αττικής, έχοντας και υπερβεί αρκετά το επικίνδυνο όριο του 40%.

Στο Περιστέρι, το γενικό ποσοστό κλειστών παραμένει στο επίπεδο του 30%, ενώ στη Β’ ζώνη (Αγιος Ιερόθεος) φτάνει το 37,5%. Στα βόρεια προάστια το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων κινείται στο εύρος του 20%, ενώ το μικρότερο ποσοστό σημειώνεται στη Γλυφάδα, μια αγορά με μεσοαστική φυσιογνωμία που εξυπηρετεί σημαντικό τμήμα των καταναλωτών των νοτίων προαστίων.

ΓΙΑ 2 ΣΤΙΣ 3 ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Πάνω από 60% μειώθηκαν ζήτηση και παραγγελίες

Σε ό,τι αφορά την έρευνα του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ είναι χαρακτηριστικό ότι στην αποτύπωση του δεύτερου εξαμήνου του 2015, τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις δηλώνουν επιδείνωση της οικονομικής κατάστασής τους και ο μέσος όρος μείωσης του κύκλου εργασιών κυμάνθηκε στο 20,6%. Ο ισολογισμός του 2015 για το 43,1% των επιχειρήσεων αυτών, των μικρών και πολύ μικρών, κατέγραψε ζημίες και σχεδόν δύο στις τρεις επιχειρήσεις διαπίστωσαν και σε αυτό το εξάμηνο μείωση της ζήτησης 63,4% και των παραγγελιών 69,7%.

Τη μαύρη εικόνα που προκύπτει από την έρευνα το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ συμπληρώνει το γεγονός ότι τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις δήλωσαν επιδείνωση του δείκτη ρευστότητας με αποτέλεσμα μόλις το 3,4% των επιχειρήσεων να δηλώνει ότι θα προβεί σε νέες επενδύσεις.

Προβλέψεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το 9,4% των ερωτηθέντων αναμένει βελτίωση για την πορεία της επιχείρησής του, ενώ το 61,2% αναμένει επιδείνωση και το 52,2% θεωρεί ως πολύ πιθανό τον κίνδυνο του λουκέτου, εκ των οποίων άμεσο κίνδυνο διακοπής λειτουργίας το επόμενο εξάμηνο αντιμετωπίζει το 18,1%.

Από αυτά τα στοιχεία προκύπτει ότι η μείωση των επιχειρήσεων το επόμενο εξάμηνο θα αφορά 21.000 και θα πρόκειται κυρίως για πολύ μικρές επιχειρήσεις, ενώ ο κίνδυνος απώλειας 40.000 έως 45.000 θέσεων συνολικής απασχόλησης είναι κάτι περισσότερο από ορατός.

Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η συσσώρευση φορολογικών υποχρεώσεων και το απόθεμα χρεών που δημιουργήθηκε σε συνδυασμό με τα τρέχοντα υψηλά φορολογικά βάρη.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
ckolonas@pegasus.gr

ethnos.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο