Αλλάζουν όλα στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων -Ποιοι θα υποστούν μειώσεις

Στα μέσα Δεκεμβρίου πρόκειται να παρουσιαστεί το νέο νομοσχέδιο για την κινητικότητα στο Δημόσιο το οποίο θα προβλέπει υποχρεωτικές μεταθέσεις δημοσίων υπαλλήλων στους τομείς υγείας και εθελοντικές μεταθέσεις στους υπόλοιπους τομείς για τις οποίες όμως θα παρέχονται γενναιόδωρα κίνητρα. Παράλληλα, θα θέτει τα 4 κριτήρια για την επιλογή των προϊσταμένων.

Τα κίνητρα για την εθελοντική μετακίνηση

Με τις Περιφέρειες να αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα σε ελλείψεις προσωπικού, οι υπάλληλοι το δημοσίου πρόκειται να έχουν σημαντικά κίνητρα ώστε να μετακινηθούν εθελοντικά σε αυτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μετακίνηση των υπαλλήλων θα γίνεται υποχρεωτικά σε τομείς υγείας, ενώ σημαντικό κίνητρο αποτελεί ο πλασματικός διπλασιασμός της προϋπηρεσίας που θα παρέχεται και ο οποίος θα βοηθά τον υπάλληλο να ανεβαίνει κλιμάκιο και να έχει και την αντίστοιχη αύξηση.

Έτσι, αν κάποιος επιλέξει να μετακινηθεί σε μία δημόσια υπηρεσία για δύο έτη, θα λάβει μπόνους προϋπηρεσίας 4 ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εθελοντική μετακίνηση δεν θα ισχύει για τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας όπου διαπιστώνονται δραματικές ελλείψεις.

«Ξεπαγώνουν» οι τριετίες -Τι θα γίνει με τις αυξήσεις

Με βάση το νέο σχέδιο Βερναδάκη για το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, προβλέπονται αυξήσεις για τις χαμηλές και μεσαίες κατηγορίες υπαλλήλων από 25 έως και 50 ευρώ, αλλά και πάγωμα των αποδοχών για εκείνους όμως οι οποίοι λάμβαναν υψηλά επιδόματα.

Έτσι σύμφωνα με το νέο μισθολόγιο που θα εφαρμοστεί από την 1 Γενάρη του 2016, πρόκειται να «ξεπαγώσουν» οι τριετίες που από το 2011 ήταν παγωμένες για 314.000 δημοσίους υπαλλήλους υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Έτσι, αν ένας υπάλληλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έπαιρνε 858 ευρώ και τα τελευταία πέντε χρόνια δεν μπορούσε να αλλάξει κλιμάκιο, με το νέο μισθολόγιο θα πάρει μία αύξηση των 25 ευρώ.

Όσον αφορά στους υπαλλήλους με πανεπιστημιακή εκπαίδευση δεν ισχύει το ίδιο. ‘Ετσι, στην περίπτωση που κάποιος είχε αποδοχές 1.225 ευρώ, θα καταταγεί στο πρώτο κλιμάκιο και θα λάβει 1.124 διατηρώντας τα 101 ευρώ ως προσωπική διαφορά η οποία δεν θα χαθεί, αλλά θα μειώνεται σταδιακά έως ότου μηδενιστεί το 2021. Άρα το συνολικό ποσό που θα χάσει είναι 7,272 ευρώ. Παράλληλα όμως χάνει και τις αυξήσεις που δικαιούνταν και οι οποίες θα τον βοηθούσαν να ανέβει κλιμάκιο.

Καταργούνται 100 από τα 104 επιδόματα

Μείωση στις τελικές αποδοχές τους θα έχουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι η οποία συνολικά θα αγγίξει τα 2,8 δισ. Ευρώ λόγω της κατάργησης των 100 από τα 104 επιδομάτων.

Παρόλα αυτά για τους υπαλλήλους της υποχρεωτικής και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ένα μέρος των αυξήσεων θα απορροφηθούν ΥΕ και ΔΕ θα απορροφηθούν από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που θα προκύψει από την ενσωμάτωση των επιδομάτων στον βασικό μισθό και από την επιβράδυνση της μισθολογικής εξέλιξης σε σχέση με τους υπαλλήλους υψηλών προσόντων. Αυτό σημαίνει ότι σε αντίθεση με τους υπαλλήλους ΠΕ και ΤΕ, οι υπάλληλοι ΥΕ και ΔΕ θα ανεβαίνουν κλιμάκιο ανά διετία.

«Παγώνουν» οι αποδοχές 90.000 υπαλλήλων

Το μέτρο πρόκειται να ισχύσει έως το 2021 και αφορά κυρίως όσους εργάζονται στα υπουργεία Οικονομικών, Υποδομών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και τους ΟΤΑ και συνεχίζουν να εισπράττουν τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά». Έτσι με το πάγωμα που θα ισχύσει για 90.000 υπαλλήλους θα απορροφηθεί σταδιακά η μισθολογική διαφορά, η οποία θα συμψηφίζεται με τα μισθολογικά κλιμάκια.

Επιπλέον, παρά τις αντίθετες επιταγές δανειστών και ΟΟΣΑ δεν θα ανοίξει η μισθολογική ψαλίδα στους εισαγωγικούς μισθούς δημοσίων υπαλλήλων.

Πώς θα γίνεται η αξιολόγηση

Όσον αφορά στο νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων αυτό πρόκειται να τεθεί υπό την ομπρέλα του ΑΣΕΠ έτσι ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η αντικειμενικότητα η οποία θα βασίζεται σε τέσσερις ομάδες κριτηρίων.

Το νέο σχέδιο νόμου για την αξιολόγηση του προσωπικού θα τεθεί σε διαβούλευση τις επόμενες εβδομάδες και σύμφωνα με πληροφορίες το σύστημα επιλογής προϊσταμένων θα βασίζεται:
Στη βαθμίδα εκπαίδευσης (Δευτεροβάθμια, ΑΕΙ, ΤΕΙ, μεταπτυχιακά, Σχολή Δημόσιας Διοίκησης). Οι κάτοχοι διδακτορικών βρίσκονται ήδη πρώτοι στην αξιολογική σειρά κατάταξης του τμήματος.
Στην προϋπηρεσία καθώς απαιτούνται τουλάχιστον 4 έτη προϋπηρεσίας στο Δημόσιο και ένα έτος σε θέση προϊσταμένου τμήματος.
Οι υπάλληλοι θα αξιολογούνται με βάση την εμπειρία στην άσκηση καθηκόντων ευθύνης.
Αξιολόγηση-μοριοδότηση με προσωπική συνέντευξη.

Επιπλέον μελετάται η επιβράβευση των παραγωγικών υπαλλήλων με τη χορήγηση πριμ παραγωγικότητας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο σύστημα αξιολόγησης δεν αφορά εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ιερείς (ορθόδοξους και άλλων δογμάτων).

iefimerida.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο