Ημέρα μνήμης σήμερα στην Γαλλία για τους δολοφονημένους από τους ισλαμιστές

Τα 130 θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, πριν δύο εβδομάδες, τιμά η Γαλλία.

Πάνω από 1.000 συγγενείς των θυμάτων προσκλήθηκαν να βρεθούν στην επίσημη τελετή που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ινβαλίντ.

Το παρόν έδωσε και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος μάλιστα ζήτησε από τους Γάλλους να βάλουν έξω από το σπίτι τους μια γαλλική σημαία. «Συμμετάσχετε βάζοντας στα σπίτια σας τη σημαία», κάλεσε ο Γάλλος πρόεδρος τους πολίτες.

Η ανάρτηση σημαίας στα σπίτια δεν είναι κάτι σύνηθες στη Γαλλία, όμως αυτές οι επιθέσεις άγγιξαν βαθύτατα τους πάντες, όπως είπε και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Στεφάν Λε Φολ. «Θέλαμε να προτείνουμε κάτι που θα επιτρέψει σε κάθε Γάλλο να πάρει μέρος
με τον τρόπο του στην τελετή της Παρασκευής», εξήγησε.

Μάλιστα, οι πωλήσεις της Γαλλικής σημαίας εκτινάχθηκαν μετά από τις επιθέσεις. Η κορυφαία εταιρεία κατασκευής της γαλλικής σημαίας, η Doublet, ανέφερε ότι οι πωλήσεις σχεδόν τριπλασιάστηκαν σε σχέση με τη συνήθη κίνηση που παρουσιάζουν.

«Μετά από χρόνια κατά τα οποία η »τρικολόρ» θεωρούνταν από αρκετούς ως σύμβολο εμπόλεμου εθνικισμού, τώρα έχει γίνει ένα σύμβολο για την αγάπη για τη ζωή, σε αντίθεση με τη μαύρη σημαία της »αγάπης για το θάνατο», του Ισλαμικού Κράτους», εξήγησε η Σάντρα Λεγκέρ, λέκτορας φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης.

Πάντως, μια οικογένεια θύματος στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου έχει αποφασίσει να μποϊκοτάρει τις εκδηλώσεις.

Η Έμα Πρεβό, η οποία έχασε τον αδερφό της στην επίθεση έγραψε στο Facebook: «Κύριε Πρόεδρε, πολιτικοί, ευχαριστούμε για την τελετή αλλά δεν θα πάρουμε. Είστε εν μέρει υπεύθυνοι για ό,τι μας συνέβη. Έπρεπε να είχατε δράσει νωρίτερα. Οι επιθέσεις του Ιανουαρίου θα έπρεπε να είναι αρκετές».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο