Header AD

Ανοίγει τις πύλες της η 20η Art Athina στο Κλειστό Γήπεδο του Παλαιού Φαλήρου

Εορταστική η φετινή 20η Art Athina, μια από τις μακριοβιότερες εκθέσεις Σύγχρονης Τέχνης στην Ευρώπη, εγκαινιάζεται αύριο, Παρασκευή, από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στο Κλειστό Γήπεδο του Παλαιού Φαλήρου Τάεκ ΒοΝτο και θα διαρκέσει από τις 4 έως τις 7 Ιουνίου.

Σαράντα μια γκαλερί συμμετέχουν με τα περίπτερά τους στην έκθεση, ενώ, σύμφωνα με τους διοργανωτές, αξιοσημείωτη είναι η αύξηση του αριθμού των συμμετεχόντων από το εξωτερικό, της τάξης 50% από το 2013. Επιπλέον, πολιτιστικοί φορείς, όπως μουσεία, ιδρύματα, καλλιτεχνικές εκδόσεις και media, συνεισφέρουν στη διαμόρφωση μίας ολοκληρωμένης εικόνας του εικαστικού τοπίου της εποχής.

Παράλληλα, για τρίτη χρονιά το Platforms Project @ Art-Athina, που επιμελείται η Άρτεμις Ποταμιάνου, χαρτογραφώντας την εικαστική δράση στα πλαίσια συλλογικών πρωτοβουλιών, με σαράντα οχτώ πλατφόρμες, φέτος και επτακόσιους συνολικά καλλιτέχνες από δεκαπέντε χώρες, φιλοδοξεί να αναδείξει “διαφορές καλλιτεχνικές ομάδες, κολεκτίβες, πλατφόρμες και ανεξάρτητους χώρους τέχνης καλλιτεχνών με όχι εμπορικό χαρακτήρα, που δραστηριοποιούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με αντισυμβατικούς τρόπους, επιτυγχάνοντας αναπάντεχους διαλόγους, συμβιώσεις και συνεργασίες πάνω στην τέχνη”. Τιμώμενη χώρα του αφιερώματος είναι η Ολλανδία που με τα διακριτικά της συμμετέχουν στο αφιέρωμα τέσσερις πλατφόρμες.

Μέσα από την επιλογή των έργων των καλλιτεχνών και την παράλληλη ανάγνωση ορισμένων κειμένων προέκυψε το θέμα της έκθεσης “Art-Athina Contemporaries: 2015-1976″. Όσο τα χρόνια της ζωής μου, δηλώνει χαρακτηριστικά ο Χριστόφορος Μαρίνος, ο οποίος έκανε την επιμέλεια, “Η έκθεση προτείνει εναλλαγές εικόνων, που ιδωμένες ως σύνολο, χαράσσουν μια αφηγηματική διαδρομή, από το σκοτάδι στο φως, από την παράσταση στην αφαίρεση, από το τώρα στο παρελθόν, από τη Δύση στην Ανατολή, από το πολιτικό στο προσωπικό, από το ασυνείδητο στο συνειδητό, από την πράξη στη σκέψη, από την εργασία στο ήλιο, από τη γη στον ουρανό”.

Ο ιδρυτής του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ , Δάκης Ιωάννου, είναι ο “Τιμώμενος Συλλέκτης” της επετειακής Art-Athina 2015. Στη διοργάνωση συμμετέχει, με την παρουσίαση της εγκατάστασης του εικαστικού Νίκου Nαυρίδη με τίτλο “Αναπνοή” (Breath), από το ομώνυμο θεατρικό μονόπρακτο του Σάμιουελ Μπέκετ, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Ελληνικό περίπτερο της 51η Μπιενάλε της Βενετίας, το 2005. Ανάσες και προβολές βίντεο στο πάτωμα, κατακλύζουν το χώρο της εγκατάστασης του Ναυρίδη, μεταφέροντας την ιδέα της αναπνοής, ως μοναδικό περιεχόμενο, όπως εκφράζεται στο έργο του Ιρλανδού συγγραφέα. Ο επισκέπτης που διασχίζει το χώρο, έρχεται σε άμεση με επαφή με αυτές τις επιφάνειες, βιώνοντας μια ιδιαίτερη κατάσταση. “Ήθελα οι θεατές να αντιληφθούν το κείμενο με το σώμα τους και η ανάσα τους όπως η αναπνοή του Μπέκετ να φέρνει στο νου το συνεχές παιχνίδι της ζωής, και τη σπουδαιότητα της διαδρομής, μια άλλη σχέση ανάμεσα στα γεγονότα και τον χρόνο, κάτι που αφού αντέχει 35 δευτερόλεπτα, μπορεί να διαρκέσει για πάντα”, αναφέρει ο καλλιτέχνης.

Στο πλαίσιο της 20ης Art Athina θα τιμηθεί με ειδικό αφιέρωμα το Πνευματικό Κέντρο “Ώρα”, που έκλεισε το 1992, όταν ο δήμος της Αθήνας αποφάσισε να το μετατρέψει σε γραφεία δημοτικών κινήσεων. Η “Ώρα” που εγκαινιάστηκε το 1969, από τον ζωγράφο Ασαντούρ Μπαχαριάν, λειτούργησε τα χρόνια της δικτατορίας ως πεδίο έκφρασης καλλιτεχνών, έξω από το σύστημα που καθόριζαν οι πολιτικές συγκυρίες. Οι δημιουργοί που κατέθεταν έργα τους στο νεοκλασικό κτίριο, επί της οδού Ξενοφώντος 7 στο Σύνταγμα, δεν περιοριζόντουσαν στα εικαστικά, αλλά κάλυπταν με το έργο τους ένα μεγάλο φάσμα των τεχνών.

Νέους τρόπους έκφρασης μπορούν να ανακαλύψουν οι πιο μικροί επισκέπτες, καθώς, η Art Athina, σε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό οργανισμό, Very Young Contemporary Art, παρουσιάζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Silver Andy με αναφορά στο έργο και την προσωπικότητα του Άντι Γουόρχολ. Mε άξονα δύο – λιγότερο διάσημα- έργα του σημαντικού εκπροσώπου της ποπ αρτ, την εγκατάσταση Silver Clouds και τα ασπρόμαυρα φιλμ-πορτραίτα του καλλιτέχνη, γνωστά ως Screen Tests, το φάμιλι ρουμ μετατρέπεται σε χώρο παιχνιδιού και εικαστικού πειραματισμού φιλοξενώντας μια σειρά από διαδραστικές δραστηριότητες.

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν, στις 6 Ιουνίου, τα “εγκαίνια” του Διάσπαρτου Ανοιχτού Μουσείου Αττικής.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η εικαστική “σύνδεση” του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών με την Art Athina, με τις εκθέσεις “Το ταξίδι” και “Οι Τοίχοι της Αθήνας και Τύχη τους”, με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό, καθόλο το 24ωρο.

aftodioikisi.gr
Ανοίγει τις πύλες της η 20η Art Athina στο Κλειστό Γήπεδο του Παλαιού Φαλήρου Ανοίγει τις πύλες της η 20η Art Athina στο Κλειστό Γήπεδο του Παλαιού Φαλήρου Reviewed by athinapoli gr on 5.6.15 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια