Βαλεντίνα, η νόστιμη Ρωσίδα της Καλλιθέας

Από τις πρώτες Ρώσικες ταβέρνες κι εστιατόρια της Αθήνας, η Βαλεντίνα στην Καλλιθέα είναι το πιο κλασικό μέρος για να γνωρίσετε τη Ρώσικη και Ποντιακή μαγειρική. Αυθεντική, οικογενειακή ταβέρνα, με εξυπηρετικούς ανθρώπους και καλή κουζίνα. Επισκέφτηκα τη Βαλεντίνα μια κάπως επεισοδιακή βραδιά, όπου ευτυχώς ο φίλος Αντώνης που με συνόδευε υπήρξε άψογος ιππότης τη στιγμή που τον χρειάστηκα…

Η Βαλεντίνα είναι απλή, προσιτή, και φιλική. Το περιβάλλον λιτό αλλά οι γεύσεις πλούσιες. Ο χώρος είναι αυτός της κλασικής συνοικιακής ταβέρνας, με τη μεγάλη τηλεόραση για να βλέπεις το ματς, παρέες από τακτικούς πελάτες, καλό φαγητό, παγωμένη βότκα και ζεστό τσάι από τοσαμοβάρι.

Ξεχώρισα το καλοψημένο και τρυφερό σουβλάκι σασλίκ, τα πελμένι (Ρώσικα γεμιστά ζυμαρικά) και την καλή Ρώσικη σαλάτα (αν και χωρίς τουρσί, γιατί δεν το αγαπούν οι Έλληνες – δεν ξέρετε τι χάνετε, σας λέω ως εν μέρει Ρωσίδα). Τα ψωμάκια που συνοδεύουν το φαγητό σας είναι από τα αστέρια του μενού, γιατί είναι φρεσκοζυμωμένα, ζεστά κι αφράτα. Πάνε πολύ εύκολα κάτω μαζί με τη Ρώσικη σαλάτα!

Το σασλίκ της Βαλεντίνας σερβίρεται με μια πονηριά: λίγο άσπρο ξύδι για να το ραντίσετε πριν το φάτε. Αν δεν το έχετε ξαναδοκιμάσει έτσι θα ξετρελαθείτε. Είναι πολύ καλή ιδέα και του πάει. Μεγάλα πιροσκί, ωραία καροτοσαλάτα, χύμα βότκα, μπλίνις με ανθότυρο κι άλλα.

Το τσάι από το σαμοβάρι είναι ο καλύτερος τρόπος για να κλείσετε το γεύμα σας και πραγματική εμπειρία. Οι Ρώσοι, ως γνωστόν, δεν πίνουν μόνο ένα φλιτζάνι, αλλά πολλά, γι” αυτό μπορείς να ξανασερβιριστείς από το σαμοβάρι όσες φορές θες. Μαζί με τις διακοσμητικές μπαλαλάϊκες και τις ματριόσκες που κοσμούν το εστιατόριο, θα σε ταξιδέψει νοερά στη Ρωσία, το Καζακστάν και πέριξ.

Λυκούργου 235, Καλλιθέα τηλ. 210 943 1871

Πηγή: foodaki

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο