Δολοφονίες, ληστείες, ριφιφί και διακίνηση όπλων στο “μενού” εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε και στην Καλλιθέα

Μία εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας κατηγορούνται ότι διέπραξαν δύο ανθρωποκτονίες, τραυμάτισαν σοβαρά με καλάσνικοφ έναν κοσμηματοπώλη, πραγματοποίησαν σωρεία ενόπλων ληστειών και ριφιφί, έκαναν διακίνηση όπλων, ναρκωτικών και παράτυπων μεταναστών, εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Αττικής.

Σε ανακοινώσεις για την υπόθεση προέβησαν ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχος Χρήστος Παπαζαφείρης και ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, Κλεάνθης Παπαγιαννόπουλος, μαζί με τους διευθυντές της Δίωξης του κοινού εγκλήματος και του οργανωμένου εγκλήματος, Γιώργο Παπασυφάκη και Φώτη Γραικούση, οι οποίοι χειρίστηκαν τις έρευνες για την υπόθεση.

Όπως ανέφεραν τα στελέχη της ΕΛΑΣ, η συμμορία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2006 και από τις εγκληματικές δραστηριότητες υπολογίζεται ότι τα μέλη της έχουν αποκομίσει περισσότερα από 2 εκατομμύρια ευρώ.

Η οργάνωση, όπως προέκυψε από την πολύμηνη αστυνομική έρευνα, αποτελείται αποκλειστικά από αλλοδαπούς.

Οι αρχές συνέλαβαν 10 άτομα, ενώ ήδη στις φυλακές βρίσκονται ακόμα οκτώ μέλη της σπείρας.

Παράλληλα, έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη 14 άτομα, τα οποία αναζητούνται.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες, οι οποίοι εντοπίστηκαν μετά από συντονισμένη επιχείρηση στην Αθήνα, τα Πετράλωνα, την Καλλιθέα και το Κερατσίνι, είναι έξι υπήκοοι Συρίας, ένας Ιρακινός, ένας Αφγανός, ένας Λιβανέζος και ένας Αλγερινός.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 25 εγκληματικές ενέργειες της σπείρας.

Πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι:

– Η δολοφονία 30χρονου υπηκόου Συρίας και της 24χρονης συντρόφου του, υπηκόου Μαρόκου, στις 25/8/2009 εντός διαμερίσματος στον Πειραιά. Όπως διαπιστώθηκε, τα θύματα είχαν σχέση με την οργάνωση και τους σκότωσαν λόγω διαφορών.

– Η απόπειρα ληστείας σε κοσμηματοπωλείο στα Πατήσια, στις 19/5/2011, κατά τη διάρκεια της οποίας πυροβόλησαν με καλάσνικοφ και τραυμάτισαν σοβαρά στην κοιλιά τον 47χρονο ιδιοκτήτη.

Επίσης εξιχνιάστηκαν:

– Τρεις ληστείες.

– 19 κλοπές – διαρρήξεις, εκ των οποίων εννέα με τη μέθοδο του ριφιφί.

– Μία απόπειρα κλοπής, καθώς και απάτες, πλαστογραφίες και άλλα αδικήματα.

Οι δράστες, για την επίτευξη του σκοπού τους, αφού προμηθεύονταν όπλα, εργαλεία διαρρήξεων, οχήματα διαφυγής, οχήματα μεταφοράς κ.α., προέβαιναν σε μεθοδική κατόπτευση στόχων και με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά διέπρατταν κλοπές και ληστείες σε βάρος καταστημάτων και σπιτιών, χωρίς να διστάζουν να χρησιμοποιήσουν βία ή να πυροβολήσουν προκειμένου να αφαιρέσουν χρήματα και αντικείμενα, όπως αποδεικνύεται από την προανάκριση της Ασφάλειας.

Επιπλέον, τα μέλη της οργάνωσης δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση – μεταφορά παράνομων μεταναστών, τους οποίους περνούσαν στην Ελλάδα συνεργοί τους στην Τουρκία, από μονοπάτια στον Έβρο, ή στη Ρόδο.

Τους παράνομους μετανάστες, χρησιμοποιώντας πολλές φορές σωματική βία, τους ανάγκαζαν να τηλεφωνήσουν σε συγγενείς τους, προκειμένου αυτοί να τους στείλουν το προσυμφωνημένο χρηματικό αντίτιμο για τη μεταφορά τους.

Παράλληλα, τα μέλη της οργάνωσης παραλάμβαναν ναρκωτικά και όπλα από τον Έβρο και τη Ρόδο, προερχόμενα από την Τουρκία.

Τη μεταφορά τους πραγματοποιούσαν με σκάφος και εν συνεχεία, τα έκρυβαν σε υπόγειο πάρκινγκ συγκροτήματος με ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στο κέντρο της Ρόδου.

Από εκεί τα παραλάμβαναν, χρησιμοποιώντας αυτοκίνητα με ειδικές κρύπτες, και με πλοίο της γραμμής τα μετέφεραν στην Αθήνα για την περαιτέρω διακίνησή τους.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους δικογραφία, οδηγήθηκαν την Παρασκευή στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

zougla.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο