Έρχονται αλλαγές στα ΚΤΕΟ – Τι θα γίνει με τους οδηγούς που αποφεύγουν συστηματικά να προσκομίσουν για τεχνικό έλεγχο τα οχήματά τους

Ποσό ύψους έως 200 εκατ. ευρώ προσδοκά να συλλέξει η κυβέρνηση από τους οδηγούς των ΙΧ και των δικύκλων που αποφεύγουν συστηματικά να τα προσκομίσουν για τεχνικό έλεγχο στα ΚΤΕΟ.

Όπως προκύπτει από τη λίστα των μέτρων που απέστειλε η κυβέρνηση στους «θεσμούς», εξετάζεται η αλλαγή της νομοθεσίας ώστε οι οδηγοί να μπορούν να προσέρχονται στα ΚΤΕΟ πληρώνοντας μικρότερο ή και καθόλου πρόστιμο σε περίπτωση που είναι εκπρόθεσμοι. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να εισπραχθεί άμεσα ένα ποσό που μπορεί να ξεπεράσει τα 190 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό προωθείται η επίσπευση της ηλεκτρονικής διασύνδεσης όλων των ιδιωτικών και δημόσιων ΚΤΕΟ που λειτουργούν στην Ελλάδα και η αποστολή σημειωμάτων σε όσους δεν έχουν περάσει τα οχήματά τους από ΚΤΕΟ.

Από τα στοιχεία των Περιφερειών υπολογίζεται ότι σήμερα στους ελληνικούς δρόμους κυκλοφορούν τουλάχιστον 2 εκατ. οχήματα που δεν έχουν περάσει από έλεγχο ΚΤΕΟ, ενώ και ο αριθμός των δικύκλων που δεν έχουν ελεγχθεί φτάνει το 1 εκατομμύριο.

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν διασυνδεθεί ηλεκτρονικά με τις υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών τα 17 δημόσια και τα 175 ιδιωτικά ΚΤΕΟ που λειτουργούν στην Ελλάδα. Έτσι, κάθε έλεγχος οχήματος περνά σε ένα ηλεκτρονικό αρχείο.

Αποτέλεσμα είναι η τήρηση δύο παράλληλων αρχείων, ενός που περιλαμβάνει όλες τις άδειες κυκλοφορίας που βρίσκονται σε ισχύ και ενός δεύτερου που περιλαμβάνει τα στοιχεία των οχημάτων που έχουν περάσει τεχνικό έλεγχο. Από τη λειτουργία μίας εφαρμογής που θα συνδέει αυτά τα δύο αρχεία, αναμένεται να προκύψει ο ακριβής αριθμός των ανέλεγκτων οχημάτων.

Ωστόσο, προκειμένου να γνωρίζουν οι αρμόδιοι όχι μόνο πόσα και ποια είναι τα οχήματα που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ, ώστε να ειδοποιήσουν τους ιδιοκτήτες τους, θα πρέπει τα αρχεία αυτά να διασυνδεθούν και με τις ΔΟΥ, προκειμένου να εντοπιστούν οι διευθύνσεις των ιδιοκτητών τους.

Στο μεταξύ, η επιτροπή αναθεώρησης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας μελετά τη μείωση αρκετών προστίμων μεταξύ των οποίων και αυτού για τα ΚΤΕΟ. Σήμερα το πρόστιμο που επιβάλλεται από την Τροχαία σε περίπτωση εντοπισμού ανέλεγκτου οχήματος είναι 400 ευρώ και πέφτει στο 1/8 δηλαδή 50 ευρώ εάν πληρωθεί εντός δέκα ημερών και προσκομιστεί από τον ιδιοκτήτη το δελτίο τεχνικού ελέγχου.

Μείωση εξετάζεται και για το πρόστιμο που επιβάλλεται για τη μη έκδοση Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων, το οποίο σήμερα φτάνει τα 200 ευρώ.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο