Header AD

Ανθρωπιστική βοήθεια στους Έλληνες του Ντονμπάς

Εκστρατεία για βοήθεια στους κατατρεγμένους από τον πόλεμο ελληνικούς πληθυσμούς της Ανατολικής Ουκρανίας, ξεκινάει ο Σύνδεσμος Πολιτιστικής και Επιχειρηματικής Συνεργασίας με τους λαούς Ελλάδας και Κύπρου, «ΦΙΛΙΑ». Ήδη, η πρώτη αποστολή παραδόθηκε από το φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Δίκαιη Βοήθεια» της γιατρού Ελισάβετ Γκλίνκα.

Σήμερα, η κατάσταση είναι τραγική... όλοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες -τουλάχιστον για κατάπαυση του πυρός- στη νεοεκλεγμένη ηγεσία της Λ.Δ.Ντονιέτσκ.

Η είδηση έχει σημασία για τον ελληνισμό της περιοχής, διότι εν όψει του χειμώνα, η κατάσταση σε πολλές περιοχές και χωριά γίνεται ανυπόφορη. Έτσι, κάθε είδους βοήθεια μπορεί να σώσει ζωές.

Επικεφαλής αυτής της ανθρωπιστικής εκστρατείας είναι ο Πρόεδρος του Συνδέσμου «ΦΙΛΙΑ», Γκεόργι Μουράντοφ.

Κι όμως, ο ελληνομαθής διπλωμάτης που η επαγγελματική του καριέρα ήταν και εξακολουθεί να είναι δεμένη με τον Ελληνισμό, από τον περασμένο Αύγουστο, όταν ανέλαβε το πόστο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Κριμαίας, μπήκε στη μαύρη λίστα των κυρώσεων της Ε.Ε. εις βάρος της Ρωσίας, με την ένοχη και σιωπηλή συμμετοχή των ελληνικών και κυπριακών αρχών.

Καλούν σε εθνοκάθαρση

Στην περιοχή του Ντονμπάς, παρά τη εκεχειρία που διακηρύσσεται, οι ένοπλοι εθνικιστές και η στρατιωτική ηγεσία του Κιέβου συνεχίζουν τους ανελέητους βομβαρδισμούς πόλεων και οικισμών, όπου κατοικεί σημαντικός αριθμός Ελλήνων. Μεγάλο μέρος του ουκρανικού Τύπου, καλεί ανοικτά σε εθνοκάθαρση.

Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Politicantrop», διακηρύσσει ανοικτά τη θέση ότι όλος ο μη ουκρανικός πληθυσμός του Ντονμπάς, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων, «εδώ και αρκετό καιρό, έπρεπε να είχε εκδιωχθεί από την Ουκρανία».

Ο πρόσφατος βομβαρδισμός της πολίχνης Σαρτανά που είχε ως συνέπεια να χαθούν επτά ζωές και να τραυματισθούν σοβαρά άλλοι 15 άνθρωποι, είναι ένα παράδειγμα όπου οι πληθυσμοί με ελληνικές ρίζες υποφέρουν από τους βομβαρδισμούς.

Το περασμένο καλοκαίρι στους οικισμούς Ραζντόλνογιε (η παλιά ελληνική ονομασία ήταν Μεγάλη Καρακούμπα), και Στύλα έγιναν σφοδρές μάχες με θύματα και σοβαρές υλικές καταστροφές. Ίδια κατάσταση επικρατεί και στη πόλη Σταρομπέσεβο όπου τον περασμένο Ιούλιο εισέβαλαν τάγματα καταδίωξης των ουκρανικών δυνάμεων. Κάτοικοι συλλαμβάνονταν με την παραμικρή υποψία συμπαράστασης προς τους μαχητές - πολιτοφύλακες, μεταφέρονταν σε στρατόπεδα και υπόκειντο σε ταπεινώσεις και εξευτελισμούς. Ο ερχομός του χειμώνα βρίσκει τους κατοίκους με σοβαρές ελλείψεις σε βαρύ ρουχισμό τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Στις ελληνικές περιοχές

Η περιοχή Σταρομπέσεβο, λίγα χιλιόμετρα από την πόλη Ντονιέτσκ, περιλαμβάνει διοικητικά και τη Στύλα και το Ραζντόλνογιε.

Σήμερα, η κατάσταση εκεί είναι τραγική. Οπως λένε μαρτυρίες , όλοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες -τουλάχιστον για κατάπαυση του πυρός- στη νεοεκλεγμένη ηγεσία της Λ.Δ.Ντονιέτσκ. Μέσα στο Νοέμβριο δόθηκε βοήθεια από τις νέες Αρχές σε οικοδομικά υλικά για το κτίσιμο 60 σπιτιών που καταστράφηκαν από τους βομβαρδισμούς μόνο στο Ραζντόλνογιε.

Ξεχασμένοι από την Αθήνα

Από τον Ιούλιο, η ηγεσία του Κιέβου τους έχει κόψει μισθούς, συντάξεις, επιδόματα κ. α., δεν ενδιαφέρεται ουδείς αρμόδιος γι΄ αυτούς, σα να μην υπάρχουν.

Οι απλοί άνθρωποι κάνουν λόγο για πραγματική γενοκτονία του ρωσόφωνου πληθυσμού. «Αν δεν μας θεωρούν κατοίκους της Ουκρανίας, τότε γιατί μας βομβαρδίζουν, γιατί δεν μας αφήνουν να ορίσουμε μόνοι μας τις τύχες μας;», λένε.

Δίπλα από την περιοχή Σταρομπέσεβο, υπάρχει και άλλη περιοχή με ελληνικό στοιχείο, η Τέλμανοφσκι. Εκεί, δυστυχώς, οι βομβαρδισμοί και οι μάχες συνεχίζονται καθημερινά και σκοτώνονται άμαχοι. Στο Σταρομπέσεβο η νέα εξουσία έχει καταφέρει να πάρει την υπόθεση στα χέρια της και οι επιθέσεις έχουν κοπάσει.

Όσον αφορά το ερώτημα εάν η ελληνική Πολιτεία ασχολήθηκε με την κατάσταση, ή αν έχει βοηθήσει σε κάτι, η απάντηση είναι ότι «παρά τα λόγια από Έλληνες πολιτικούς, υπουργούς, διπλωμάτες κ.α. ότι δεν θα μας αφήσουν αβοήθητους, ουδείς ενδιαφέρθηκε από το Κίεβο ούτε από τη Μαριούπολη, τουλάχιστον από τους διπλωμάτες. Μόνη συμπαράσταση από την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας, Αλεξάνδρα Προτσένκο».

Έτσι, η βοήθεια από το Σύνδεσμο «ΦΙΛΙΑ», και τον ελληνιστή Γκ.Μουράντοφ είναι για τους Έλληνες του Ντονιέτσκ «ένεση» ενίσχυσης, αλλά και μια αχτίδα αισιοδοξίας ότι δεν είναι μόνοι τους.

Πηγή: RBTH
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης
zougla.gr
Ανθρωπιστική βοήθεια στους Έλληνες του Ντονμπάς Ανθρωπιστική βοήθεια στους Έλληνες του Ντονμπάς Reviewed by athinapoli gr on 1.12.14 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια