Καλλιθεάτης ο Έλληνας που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια μαχών κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης Ντονιέτσκ, της Ουκρανίας.

Από την Καλλιθέα στην κόλαση του Ντονιέτσκ.
Ο Αθανάσιος Κοσσέ είναι ο Έλληνας που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια μαχών κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης Ντονιέτσκ, της Ουκρανίας.

Ο 49χρονος άνδρας, με ρίζες από την Ανατολική Ουκρανία, σκοτώθηκε στις 19 Νοεμβρίου από βροχή πυρών ένοπλων ουκρανικών ομάδων, οι οποίες έχουν «ταμπουρωθεί» στα υπόγεια καταφύγια που υπάρχουν εκεί από τη σοβιετική εποχή και εξαπολύουν αιφνιδιαστικές επιθέσεις.

Ο -ιστορικός ως προς τις σπουδές- εκλιπών φωτορεπόρτερ γεννήθηκε στην περιοχή Ραζντόλνογι, απ’ όπου έφυγε πριν από 20 χρόνια, προκειμένου να εγκατασταθεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Καλλιθέα, όπου ζει η σύζυγος, ο 26χρονος γιος και η ανήλικη κόρη του.

Τον περασμένο Μάιο, μετέβη στο Ντονιέτσκ, με σκοπό να επισκεφθεί τη μητέρα του και να συμπαρασταθεί στο χωριό του που έχει παραδοθεί στη δίνη του πολέμου. Αντικρίζοντας τις εικόνες ολέθρου, αποφάσισε να μείνει εκεί και να συμμετάσχει στις συγκρούσεις ως μέλος ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων.

«Δεν μπορώ να μείνω αμέτοχος» είχε αποκαλύψει, λίγες εβδομάδες νωρίτερα, μιλώντας σε φίλους του. Μάλιστα, σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είχε υπογραμμίσει ότι συγκέντρωνε στοιχεία για τις «εγκληματικές», όπως τις είχε χαρακτηρίσει, «πράξεις των ουκρανικών δυνάμεων».

Κατά την παραμονή του στην περιοχή, ο Αθανάσιος Κοσσέ συνέλεγε φωτογραφικό υλικό για το ντοκιμαντέρ που επρόκειτο να δημιουργήσει, με τίτλο «Η λευκή βίβλος του φασισμού στην Ουκρανία».

Την τραγική είδηση επιβεβαίωσε o γιος του 49χρονου φωτορεπόρτερ, Πέτρος. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο zougla.gr, ανέφερε ότι ο πατέρας του πέθανε εχθές και ότι ο ίδιος ενημερώθηκε σήμερα.

Επιπλέον, διευκρίνισε πως ο πατέρας του, εκτός από ιστορικός, ήταν καλλιτέχνης και συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, σχεδίαζε έπιπλα, ενώ δεν συμμετείχε σε καμία πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία.

Την είδηση του θανάτου του Αθανάσιου Κοσσέ επιβεβαίωσε και ο γνωστός δημοσιογράφος Θανάσης Αυγερινός, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, ωστόσο μέχρι στιγμής, το υπουργείο Εξωτερικών τηρεί σιγή ιχθύος.

Όπως φέρεται να έγραφε ο εκλιπών σε ιστολόγιο, τον Ιούλιο του 2014:

«Με λένε Θανάση, οι φίλοι με φωνάζουν Φάνια, κατάγομαι από την Κριμαία, είμαι Ρωμιός της Αζοφικής και γεννήθηκα στο Ραζντόλνιε, έξω από το Ντονιέτσκ. Έζησα είκοσι χρόνια στην Ελλάδα κι άφησα πίσω μου τη γυναίκα μου την Ελένη, το γιο μου τον Πέτρο και την κόρη μου την Αφροδίτη. Είμαι 49 ετών, ορίστε η ταυτότητά μου. Δεν πρόκειται να γυρίσω στην Ελλάδα μέχρι να νικήσουμε. Σας περιμένω όλους εδώ για να γιορτάσουμε τη νίκη. Οι δικοί μου διαμαρτυρήθηκαν, γκρίνιαξαν, αλλά ήξεραν ότι δεν μπορώ να αλλάξω την απόφασή μου … Τώρα δεν είναι η ώρα για ουδετερότητα. Τώρα πρέπει να χτυπηθούν οι φασίστες κι οι εγκληματίες κατακέφαλα!» – Θ. Κοσσέ, Ιούλιος 2014

Σημειώνεται ότι τουλάχιστον τέσσερις δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί και αρκετοί έχουν τραυματιστεί, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων μεταξύ ουκρανικού στρατού και ρωσόφωνων πολιτοφυλακών.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο