Στα ραντάρ της ΕΛ.ΑΣ. «γιάφκα τζιχαντιστών» στην Καλλιθέα!

Συχνός επισκέπτης της ο 27χρονος, που πήρε ελληνική ιθαγένεια το 2001, και από τον περασμένο Ιούλιο φέρεται να πολεμά στο πλευρό των τζιχαντιστών στη Συρία.

Την φερόμενη «γιάφκα τζιχαντιστών» στην Καλλιθέα και τους… επισκέπτες της επιτηρεί, παρατηρεί και ερευνά η «αντι-τζιχαντιστική» ομάδα της ΕΛ.ΑΣ.. Συχνός επισκέπτης της, σύμφωνα με πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., ήταν ο 27χρονος, που πήρε ελληνική ιθαγένεια το 2001, και από τον περασμένο Ιούλιο φέρεται να πολεμά στο πλευρό των τζιχαντιστών στη Συρία.

Και η μητέρα του, που προχωρούσε σε «πολεμικές» αναρτήσεις στο διαδίκτυο, υπερασπιζόμενη τις βαρβαρότητες της ISIS, η οποία ταξίδευσε στη Συρία λίγο αργότερα, επισκεπτόταν τον συγκεκριμένο χώρο. Σε μία από τις εκθέσεις-ανάλυσης κινδύνου της συγκεκριμένης ομάδας επισημαίνεται η ύπαρξη του«σπιτιού» στην Καλλιθέα και ο ρόλος ενός «ιμάμη-καθοδηγητή». Εκεί προσεγγίζουν άτομα συριακής καταγωγής με ευρωπαϊκά διαβατήρια. Κάποιοι από τους επτά «ύποπτους», που στο πρόσφατο παρελθόν είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους, κυρίως μέσα από το Facebook και Twitter, να πάνε να πολεμήσουν στη Συρία, επιλέγοντας διάφορα αντιμαχόμενα στρατόπεδα, επισκέπτονταν τον ίδιο χώρο. Αν και τουλάχιστον δύο από τους «υπόπτους» επιχείρησαν να ταξιδεύσουν προς τη Συρία, δεν τα κατάφεραν και βρίσκονται ακόμη στην Ελλάδα, με τις δραστηριότητες, συναλλαγές και επικοινωνίες τους να βρίσκονται κάτω από έντονη αστυνομική επιτήρηση, χωρίς προς το παρόν να έχει προκύψει κάτι «επικίνδυνο».

Η ειδική ομάδα «δίωξης»

Η ειδική ομάδα «δίωξης», που αποτελείται από στελέχη της ΕΥΠ, της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της Κρατικής Ασφάλειας, λειτουργεί χρόνια τώρα στην Ελληνική Αστυνομία, ως ομάδα εκτίμησης επιπέδων απειλής και ανάλυσης εξωτερικών κινδύνων, δίνοντας στοιχεία στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών. Συνεισφέρει δηλαδή σε επίπεδο πληροφοριών και ανταλλάσσει πληροφορίες με αντίστοιχες υπηρεσίες του εξωτερικού. Η συγκεκριμένη ομάδα επικαιροποιώντας τη δραστηριότητά της, πρόσφατα φαίνεται να είχε προχωρήσει στη σύνταξη μιας έκθεσης ανάλυσης κινδύνου αναφορικά με τους τζιχαντιστές.

Σύμφωνα με πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., δύο άτομα που έμεναν στην Ελλάδα, σκοτώθηκαν στη Συρία, συμμετέχοντας στις βαρβαρότητες των τζιχαντιστών της ISIS. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, περισσότεροι από 1.500 πολίτες έχουν ταξιδέψει στη Συρία, μέσω Εβρου, από την έναρξη της κρίσης. Ενας μεγάλος αριθμός ατόμων παρουσιάζονταν ως μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων. Πολλοί ήταν πτυχιούχοι μεγάλων πανεπιστημίων της Ελβετίας και άλλων χωρών της κεντρικής Ευρώπης, με ευρωπαϊκά διαβατήρια, που δεν υπήρχε αιτία εμπόδισης ή διακοπής του ταξιδιού τους. Για παράδειγμα ένας υπήκοος Δανίας, συριακής καταγωγής εντοπίστηκε στον Εβρο με ένα ζευγάρι… κιάλια, δύο ακόμη υπήκοοι από Γαλλία και Δανία, επίσης συριακής καταγωγής εντοπίστηκαν στην ίδια περιοχή κατέχοντας μαχαίρια. Ασθενοφόρο όχημα ιδιωτικής κλινικής της Αγγλίας, πέρασε από τα σύνορα του Έβρου για Συρία, ως όχημα ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η ανησυχία των αρμόδιων διωκτικών αρχών της Ελλάδαςαλλά και των υπολοίπων κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έγκειται κυρίως στην «επιστροφή» εκείνων που ταξίδευσαν στην Συρία, καθώς είναι άγνωστη η δραστηριότητά που ανέπτυξαν εκεί, αλλά θεωρείται δεδομένη η «εξτρεμιστική εμπειρία» που απέκτησαν. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν ισχυροποιηθεί οι συνεργασίες ανάμεσα σε στελέχη των διωκτικών αρχών χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με ένα ειδικό πρόγραμμα ανταλλαγής πληροφοριών, για την έρευνα αυτών των υπόπτων. Στην περίπτωση, που διαπιστωθεί ότι αυτή η έρευνα, δεν μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο αφαίρεσης της ιθαγένειας σε όσους Ευρωπαίους υπηκόους έχουν μεταβεί στην εμπόλεμη ζώνη χωρίς «πειστική» αιτιολόγηση της παρουσίας τους εκεί.

του Παναγιώτη Σπυρόπουλου

thetoc.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο