80 λεπτά/λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης σε όσους λαμβάνουν επίδομα

Οικονομικά αναποτελεσματικό και κοινωνικά άδικο υπήρξε το μέτρο της εναρμόνισης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης που υιοθετήθηκε τον Νοέμβριο του 2011. Στην επίσημη αυτή παραδοχή προχώρησε χθες το υπουργείο Οικονομικών, μέσω διευκρινιστικής ανακοίνωσης που εξέδωσε το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα σχετικά με τη μείωση του ΕΦΚ σε ποσοστό 30%. Σύμφωνα με αυτήν, για τα νοικοκυριά που δικαιούνται επίδομα θέρμανσης, η τιμή του πετρελαίου θα κινηθεί στα επίπεδα του 0,80 ευρώ το λίτρο, τιμή δηλαδή χαμηλότερη κατά 0,245 ευρώ το λίτρο ή 23,4% έναντι της τιμής του Απριλίου 2012 (1,045 ευρώ το λίτρο). Η μέση τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης θα υποχωρήσει στα επίπεδα του 1,150 ευρώ το λίτρο από τα 1,259 ευρώ το λίτρο που είχε διαμορφωθεί τον Απρίλιο του 2014. Με την έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης τα συναρμόδια υπουργεία θα εντατικοποιήσουν τους ελέγχους ώστε να εξασφαλιστεί «ότι τη μείωση του φόρου θα την καρπωθούν οι καταναλωτές και όχι οι επιτήδειοι», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Περιορισμένη, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ήταν η συμβολή του μέτρου της εξίσωσης των ΕΦΚ και στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, ενώ δεν οδήγησε σε αύξηση των δημοσίων εσόδων. Αντίθετα, επέφερε απώλεια εσόδων, σημαντική υστέρηση έναντι των στόχων και επιβάρυνση των εισοδηματικά χαμηλότερων στρωμάτων αλλά και του περιβάλλοντος. Η ανακοίνωση αναφέρεται στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει πέρυσι στη διεύρυνση των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης και σε αύξηση κατά 25% της επιδότησης ανά λίτρο (στα 0,35 ευρώ το λίτρο). Το επίδομα που χορηγήθηκε πέρυσι ανήλθε στα 175 εκατ. ευρώ έναντι 86 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο. Η πρωτοβουλία αυτή, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, συνέβαλε και στην ανάκαμψη της κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης κατά 12,9% την περίοδο Οκτωβρίου 2013 – Απριλίου 2014 έναντι της αντίστοιχης περιόδου 2012-2013.

Στο μεταξύ και ενόψει της διακίνησης του πετρελαίου θέρμανσης από 15 Οκτωβρίου, η κυβέρνηση επιχειρεί ένα συντονισμό των συναρμοδίων υπουργείων για την ολοκλήρωση του συστήματος εισροών – εκροών και τη διενέργεια ελέγχων προκειμένου να περιοριστεί κατά το δυνατόν η έξαρση του λαθρεμπορίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, συνεδρίασε προχθές η Διυπουργική Επιτροπή για την παρακολούθηση των υποχρεώσεων ολοκλήρωσης της εγκατάστασης των συστημάτων καταπολέμησης του λαθρεμπορίου και της νοθείας των καυσίμων. Από την ανακοίνωση γίνεται σαφής η έλλειψη της ετοιμότητας της Πολιτείας στην εφαρμογή του μέτρου που σχεδιάστηκε εδώ και δυόμισι χρόνια.

Η διυπουργική αποφάσισε τη συνέχιση της διενέργειας ελέγχων απ’ όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες για τη συμμόρφωση των πρατηρίων με την υποχρέωση εγκατάστασης συστήματος εισροών – εκροών και την αποστολή στοιχείων στο κέντρο λήψης του υπουργείου Οικονομικών, καθώς και την επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες. Αποφασίστηκε επίσης να ολοκληρωθεί η διαλειτουργικότητα του κέντρου λήψης σημάτων της ΓΓΠΣ με το σύστημα προσδιορισμού θέσης των πλοίων, για τη συλλογή στοιχείων από τα πλωτά μέσα μεταφοράς καυσίμων, καθώς και να προχωρήσει η εγκατάσταση συστημάτων εισροών – εκροών στα ιδιωτικά πρατήρια των επιχειρήσεων που διαθέτουν ιδιόκτητο στόλο. Περισσότερα στοιχεία σχετικά με την εγκατάσταση του συστήματος εισροών – εκροών αναμένεται να δώσει σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Χάρης Τσαβδάρης.

kathimerini.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο