Header AD

Προχωρά η κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρεί η κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο χώρο του παλιού Ιπποδρόμου, στην Καλλιθέα. Ήδη η ανέγερση του σκελετού του κτιρίου της Λυρικής έχει φτάσει στον 6ο και τελευταίο όροφο και της Εθνικής Βιβλιοθήκης στον 4ο όροφο.

Εξάλλου, σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή του ενεργειακού στεγάστρου από φεροτσιμέντο με τα φωτοβολταϊκά πάνελ, το οποίο θα τοποθετηθεί πάνω από τον τεχνητό λόφο (που θα σκεπάζει τη Βιβλιοθήκη και το πάρκινγκ) και το κτίριο της Λυρικής. Το στέγαστρο θα απαρτίζεται από 640 κομμάτια, τα οποία ήδη κατασκευάζονται, ενώ τα πρώτα από αυτά αναμένεται να τοποθετηθούν στο χώρο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Η ολοκλήρωση του στεγάστρου υπολογίζεται τον Ιανουάριο του 2015

Εντατικά προχωρούν και οι εργασίες για την κατασκευή του εσωτερικού πύργου βιβλίων εντός της Βιβλιοθήκης, αλλά και του υπέργειου πάρκινγκ, ο σκελετός του οποίου έχει ολοκληρωθεί.

Όπως επεσήμανε σε σχετική συνέντευξη τύπου η διοικητική διευθύντρια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Έλλη Ανδριοπούλου, οι σκελετοί όλων των κτιρίων, θα ολοκληρωθούν τον ερχόμενο Ιούλιο, ενώ δύο μήνες νωρίτερα, θα ξεκινήσει η φύτευση του πάρκου με την τοποθέτηση περίπου 1.250 δέντρων ηλικίας άνω των δέκα ετών, καθώς
και 320.000 θάμνων.

Η ολοκλήρωση όλης της κατασκευής και η παράδοση του έργου θα γίνει το 2016.

«Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο έργο, με κατασκευαστικά σημεία αιχμής, που πάει καλά και είναι εντός χρονοδιαγράμματος», πρόσθεσε ο διευθυντής του τεχνικού τμήματος του Ιδρύματος Νιάρχος, Θεόδωρος Μαραβέλιας.

Ήδη οι οργανισμοί της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής προχωρούν σε εκπόνηση σχεδίων για τη μετάβαση και τη λειτουργία τους στις νέες εγκαταστάσεις, ενώ κυβερνητική επιτροπή, αποτελούμενη από το γραφείο του πρωθυπουργού, εκπροσώπους υπουργείων και φορέων και τον αρμόδιο δήμο Καλλιθέας, σχεδιάζουν τις συντονισμένες ενέργειες που θα επιτρέψουν την καλύτερη λειτουργία του Κέντρου Πολιτισμού, μετά την παράδοσή του.

Προς το παρόν, η ενημέρωση του κοινού για το υπό κατασκευή έργο, γίνεται μέσω του προσωρινού Κέντρου Επισκεπτών, που λειτουργεί τους τελευταίους έξι μήνες στο χώρο του εργοταξίου. Στο Κέντρο Επισκεπτών έχουν γίνει μέχρι σήμερα, περισσότερες από 14.000 επισκέψεις, ενώ στο εργοτάξιο έχουν διοργανωθεί 47 οργανωμένες επισκέψεις περίπου 1.300 ατόμων.

«Οι σπόροι της μαντζουράνας, του δενδρολίβανου και των άλλων φυτών που θα φυτευτούν σύντομα στο πάρκο, χρειάζονται φροντίδα και υπομονή για να ευδοκιμήσουν και να αποδώσουν καρπούς. Το ίδιο συμβαίνει και με το Κέντρο Πολιτισμού», επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος Νιάρχος, Γιάννης Τροχόπουλος.
Στο Κέντρο Επισκεπτών διοργανώνεται σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Ακτίνες δράσης- Σημεία επαφής», οι οποίες κάθε μήνα σχετίζονται με μια έννοια: ο Απρίλιος είναι ο μήνας της μαγείας, ο Μάιος της θέας, ο Ιούνιος του ρυθμού και της κλίμακας, ο Ιούλιος της συλλογής, ο Αύγουστος της παύσης, ο Σεπτέμβριος της διαφάνειας, ο Οκτώβριος των υλικών και των αριθμών, ο Νοέμβριος του φωτός και ο Δεκέμβριος του περάσματος.

Κατά τον Μάιο θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Επισκεπτών μεταξύ άλλων διάλεξη της πολιτικού μηχανικού, Ντίας Ανδρικοπούλου για τη μελέτη και κατασκευή του λόφου (2/5), συναυλίες «τσέπης» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (3/5 και 31/5), ημερίδα για εκπαιδευτικούς με θέμα «Η θέα στα εικονογραφημένα βιβλία» (23/5) και πολυαισθητικό εργαστήριο για άτομα με περιορισμένη όραση και τυφλότητα (28/5). Επίσης, κάθε Κυριακή, στις 11 το πρωί οργανώνονται ξεναγήσεις με λεωφορεία για το κοινό στους χώρους του εργοταξίου.

Στους πέντε άξονες γύρω από τους οποίους κινούνται οι εκδηλώσεις αναφέρθηκε ο υπεύθυνος λειτουργίας του Κέντρου, Πάνος Παπούλιας. «Στόχος μας είναι η προσέγγιση διαφορετικών κοινωνικών ομάδων, η επαφή με ομάδες συγκεκριμένων ενδιαφερόντων, η υποστήριξη της δημιουργίας σε συνεργασία με φορείς ή νέους ανθρώπους, η επικοινωνία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη και η διοργάνωση διαφορετικών θεματικών προσεγγίσεων», παρατήρησε.

Υπενθυμίζεται, ότι το Κέντρο Επισκεπτών ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2013. Η ελαφριά προσωρινή κατασκευή έγινε με βάση τα σχέδια των φοιτητών Αρχιτεκτονικής, Σπύρου Γιωτάκη και 'Αγι- Παναγιώτη Μουρελάτου, οι οποίοι επιλέχθηκαν έπειτα από σχετικό διαγωνισμό από τον σχεδιαστή του Κέντρου Πολιτισμού, Ρένζο Πιάνο. Το Κέντρο θα λειτουργεί έως την ολοκλήρωση του Κέντρου Πολιτισμού το 2016, οπότε θα δημιουργηθεί στην είσοδο του χώρου ένα νέο, μόνιμο Κέντρο Επισκεπτών, στο οποίο θα εκτεθούν και ευρήματα από τις σωστικές ανασκαφές στο χώρο.
πηγή  antinews.gr
Προχωρά η κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος Προχωρά η κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος Reviewed by marina tsalta on 24.4.14 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια