Ανάλυση των συσχετισμών που θα προκύψουν από τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές στην Καλλιθέα

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για τις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές τα πράγματα αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν στην Καλλιθέα και τα επιτελεία των υποψηφίων έχουν πάρει φωτιά.

Να θυμίσουμε ότι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι είναι 7, αριθμός εντυπωσιακά μεγάλος, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι 2 εξ αυτών προήλθαν από διάσπαση του συνδυασμού της σημερινής πλειοψηφίας, που κυριάρχησε στην Καλλιθέα τα τελευταία 20 χρόνια. Παράλληλα εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναμέτρηση σε επίπεδο Δημοτικών Συμβούλων, με δεκάδες υποψηφίους να έχουν ριχτεί στη μάχη του σταυρού.

Εμείς θα επιχειρήσουμε μια ανάλυση της κατάστασης, παρουσιάζοντας ένα ρεαλιστικό σενάριο, βασισμένο τόσο σε έγκυρες πληροφορίες από τα στρατόπεδα των παρατάξεων όσο και σε εκτιμήσεις ψύχραιμων παρατηρητών, που είναι άριστοι γνώστες της ανθρωπογεωγραφίας της πόλης. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό η παράταξη που θα κόψει πρώτη το νήμα στον Α΄ Γύρο των εκλογών δεν πέφτει κάτω από το 26%, ενώ η δεύτερη παράταξη που περνά στο Β΄ Γύρο κινείται στο 18%. Σημειώνουμε ότι η μία από τις δύο αυτές παρατάξεις προέρχεται από τη διάσπαση του συνδυασμού Ασκούνη. Η άλλη παράταξη που γεννήθηκε μέσα από τη σημερινή πλειοψηφία φαίνεται ότι έρχεται 3η με ποσοστό κοντά στο 15% και σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί παραδοσιακή πολιτική δύναμη της πόλης(14%). Οι τρεις υπολειπόμενοι συνδυασμοί εμφανίζουν μικρότερη δυναμική και εξασφαλίζουν κατά σειρά ποσοστά 11, 10 και 6%.

Ποια θα είναι όμως η εκπροσώπηση των συνδυασμών στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο;

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Καλλιθέας αποτελείται από 41 μέλη, εκ των οποίων 25 αναλογούν στον επιτυχόντα συνδυασμό και 16 στους υπόλοιπους. Σύμφωνα με τον Καλλικράτη, στον Α΄Γύρο κατανέμονται οι 21 έδρες και στο Β΄ Γύρο οι υπόλοιπες 20. Αν υποθέσουμε, λοιπόν, ότι το σενάριο που αναπτύξαμε παραπάνω αποτυπώνει την τελική εκλογική δύναμη των συνδυασμών, η κατανομή των εδρών στον Α΄ Γύρο έχει ως εξής:

Ο πρώτος συνδυασμός καταλαμβάνει 6 έδρες, ο δεύτερος συνδυασμός 4 έδρες, ο τρίτος και ο τέταρτος από 3 έδρες, ο πέμπτος και ο έκτος από 2 έδρες και ο τελευταίος συνδυασμός 1 έδρα. Οι υπόλοιπες 20 έδρες κερδίζει κατά συντριπτικό ή και απόλυτο ποσοστό η παράταξη που θα κερδίσει στο Β΄ Γύρο.

Το εντυπωσιακό συμπέρασμα στο οποίο μας οδηγεί αυτός ο κατακερματισμός είναι ότι 5 τουλάχιστον δημοτικές παρατάξεις θα έχουν μηδαμινή εκπροσώπηση. Θα υπάρξουν δηλαδή ψηφοδέλτια, στα οποία θα συμμετέχουν περισσότεροι από 60 υποψήφιοι, που θα τρέξουν και θα διεκδικήσουν την ψήφο μας, από τους οποίους θα εκλεγεί τελικά ένας ή και κανένας, με δεδομένο ότι εκλέγεται αυτοδίκαια και ο υποψήφιος Δήμαρχος του συνδυασμού!

Σε αυτή την παράμετρο ασφαλώς οφείλεται η δυστοκία κάποιων υποψηφίων Δημάρχων να καταρτίσουν ψηφοδέλτιο και από ότι φαίνεται θα πρέπει να επιστρατεύσουν όλη τους την πειθώ…

Σύντομα θα μάθουμε πάντως, όπως και σύντομα θα διαπιστώσετε ότι το σενάριο μας ελάχιστα απέχει από την πραγματικότητα.

Ε. Σ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο