Εορτή του Συνδέσμου Ιεροψαλτών παρουσία του Αρχιεπισκόπου στους Άγιους Πάντες…

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης



Στην ετήσια εορτή του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιεροψαλτών Ρωμανός ο Μελωδός και Ιωάννης ο Δαμασκηνός παραβρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.
Ο Σύνδεσμος τίμησε τη μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού με την τέλεση του Μεγάλου Αρχιερατικού Εσπερινού στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων Καλλιθέας Αττικής, όπου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, ενώ συμπροσευχήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος. Η 4η Δεκεμβρίου, εξάλλου, έχει θεσπισθεί, σύμφωνα με το άρθρο 10 του Κανονισμού 176 / 2006 «περί των Ιεροψαλτών και της καταστάσεως αυτών» ως η ημέρα επίσημης εορτής των Ιεροψαλτών.

Ο Μητροπολίτης Κορωνείας αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο των υμνογράφων. Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου Κωνσταντίνος Ζόππας μίλησε για την ευθύνη των ιεροψαλτών απέναντι στους πιστούς, στους συναδέλφους τους, αλλά και στους ιερείς. 
Ο Αρχιεπίσκοπος μιλώντας για τη βυζαντινή μουσική τόνισε πως είναι “μια άλλη γλώσσα επικοινωνίας με το Θεό, μια γλώσσα που μας προτρέπει στην αυτοκριτική”. Ανέφερε, ωστόσο, πως η ψαλτική είναι ένα χάρισμα και κάλεσε τους ιεροψάλτες να “αξιοποιούν τα χαρίσματά τους για το κοινό καλό”, ενώ επισήμανε πως “η Αρχιεπισκοπή είναι στη
διάθεση όλων των ιεροψαλτών, με σκοπό να υπάρξει συνεργασία μεταξύ τους, σε μία εποχή δύσκολη που χρειάζεται να είμαστε ενωμένοι”.
Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε να “παραμένουμε ενωμένοι, για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα. Η Ελλάδα έχει περάσει πολλές κρίσεις, αλλά με ενότητα, αγώνα και σοφία θα ξεπεραστεί και αυτή η δυσκολία, η οποία προέρχεται από την έλλειψη προτύπων”.






Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο